„Clujul va fi integral dezvoltat prin intermediul rețelelor smart”. Proiecte de investiție în sistemul de distribuție inteligentă de energie de peste 200 de milioane de lei
Distribuție Energie Electrică România (DEER), cel mai important distribuitor de energie din România, a realizat 4 proiecte de investiție în sistemul de distribuție inteligentă de energie, cu finanțare europeană, care vizează creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.
208
milioane de lei, adică aproximativ 42 de milioane de euro, reprezintă valoarea totală a celor 4 investiții realizate de DEER din fonduri europene și proprii.
Proiectele implementate de DEER, încheiate în octombrie 2024
Proiectele de distribuție smart au fost implementate, în mod aleatoriu, în 4 localități din România:
- Oradea (cartierul Rogerius): 10.769 de utilizatori finali conectați la rețelele inteligente de energie electrică; valoarea totală a proiectului: 94,449 milioane de lei;
- Târgu-Mureș: 10.496 de consumatori preponderent casnici conectați la rețelele inteligente de energie electrică; valoarea totală a proiectului: 46,920 milioane de lei;
- Codlea – Ghimbav (județul Brașov): 10.231 de consumatori casnici și non-casnici conectați la rețelele inteligente de distribuție a energiei; valoarea totală a proiectului: 80,475 milioane de lei;
- Galați ( cartierele Tiglina 1, 2, MICRO 16 (Tiglina 3), MICRO 17 (Tiglina 4): 11.128 de utilizatori conectați la rețelele inteligente de energie electrică; valoarea totală a proiectului: 93,451 milioane de lei.
Directorii DEER au fost prezenți la Cluj, unde au susținut o conferință de presă, în care au subliniat importanța finalizării celor patru proiecte care au beneficiat de co-finanțare din fondul european de dezvoltare regională (POIM 2014-2020).
DECLARAȚIE
„DEER a reușit să încheie patru proiecte însemnate în ceea ce privește investiția în distribuția de energie inteligentă într-o zonă omogenă de consumatori de energie electrică, prin intermediul unei finanțări europene prin PNRR de 208 milioane de lei, în urma activității fructuoase a echipei din cadrul Distribuție Energie Electrică România. Mă bucur că putem prezenta aceste rezultate excelente la Cluj”.
Mihaela Suciu, director general Distribuție Energie Electrică România
Gabriel Gheorghe, directorul Diviziei Strategie și Planificare DEER România, a explicat faptul că cele patru proiecte au fost implementate prin intermediul fondurilor europene, în care o condiție importantă a fost cerută de ghid: locurile de consum trebuie să fie instalate în zone omogene, compacte, și nu răsfirate.
Gabriel Gheorghe, directorul Diviziei Strategie și Planificare DEER, a explicat că, prin montarea de contoare inteligente, utilizatorii casnici vor putea gestiona mai ușor consumul de energie
„Obiectivul general al proiectului vizează consumatorii casnici și non-casnici beneficiari ai acestor proiecte, o arhitectură sintetică ce presupune transmisia, întrerupător inteligent, concentratorul de date și punctul central. Alături de contoarele inteligente montate, cele mai importante aspecte sunt reprezentate de implementarea sistemului de management al datelor de măsurare MDM/MDC integrat și centralizat, care asigură procesarea datelor la contoarele inteligente”, a explicat directorul Diviziei Strategie și Planificare DEER România.
Un alt obiectiv important al celor patru proiecte a vizat reducerea consumului mediu anual de energie pe locuință, prin care consumatorii casnici devin mult mai educați, iar energia este mult mai bine înregistrată, astfel încât fiecare beneficiar va putea controla mai ușor consumul de energie.
1.100.000
de contoare inteligente, target-ul DEER pentru 2029
La rândul său, Dan Mateaș, directorul Direcției Dezvoltare Rețea din cadrul DEER, a declarat că prin implementarea celor 4 proiecte, s-au creat aproximativ 42.000 de utilizatori noi conectați la rețelele inteligente, însă compania are un target mult mai mare de atins.
„Suntem în plin proces de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, un proiect ce vizează 1.100.000 de contoare, cu un termen final estimat pentru 2028-2029”, a explicat Dan Mateaș, șeful Direcției Dezvoltare Rețea din cadrul DEER.
Clujul. De ce Clujul nu e în rețelele inteligente de energie electrică
Reprezentanții DEER au fost întrebați de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de ce județul Cluj n-a fost inclus în această primă investiție privind conectarea de comunități omogene la rețelele inteligente de energie electrică. Cele patru proiecte de dezvoltare inteligentă a rețelelor au vizat zone prin intermediul celor trei operatori de distribuție: Transilvania Nord (Oradea) și Transilvania Sud (Codlea și Târgu-Mureș) și Muntenia Nord (Galați).
Și județul Cluj va beneficia de proiectele de dezvoltare a rețelelor smart, au asigurat șefii din DEER.
„Clujul va fi integral dezvoltat prin intermediul rețelelor smart. Județul Cluj este inclus în fondul de modernizare”, a declarat Mihaela Suciu, directorul general al DEER.
Ca și condiment, în timpul conferinței de presă, directorul general al DEER a primit un mesaj telefonic care transmitea că o pană de curent a fost reclamată în Florești. Pana de curent a ținut de la ora 17:30 până în jurul orei 21:00.
Mihaela Succiu a subliniat, astfel, necesitatea investiției în noi rețele de energie electrică.
„O bună parte din rețele sunt construite înainte de anul 2000. Avem un necesar substanțial de investiții în rețele. În Uniunea Europeană, necesarul de investiție în rețelele de energie este de peste 580 de miliarde de euro. Și în România necesarul de investiții este considerabil. Trebuie să găsim un echilibru între programul de investiții și modernizare rețele, creșterea capacității, racordări și gratuități. Adică un program de investiție trebuie să le echilibreze pentru a rezolva în mod eficient aceste provocări”, a mai transmis directorul general al DEER, Mihaela Suciu.
Pe de altă parte, directorul general a mai subliniat și un alt lucru, care nu e cunoscut, ori e trecut cu vederea în spațiul public: furturile de curent electric. Acestea ar aduce un prejudiciu DEER de până în 5%. „Chiar vă rugăm să semnalați asta cititorilor dumneavoastră”, a transmis Mihaela Suciu.
Distribuție Energie Electrică România are un program de investiții de circa 150 de milioane de euro pe an. Proiectul de implementare a sistemului de măsurare inteligentă va continua și în perioada următoare, inclusiv cu fonduri europene.
Beneficiile sistemelor de măsurare inteligentă
Sistemele de măsurare inteligentă înlocuiesc contoarele clasice, oferind date exacte, în timp real și un control mai mare asupra consumului:
- transmiterea automată a datelor de măsurare aferente consumului, adică renunțarea la citirea manuală a contorului cu personal uman, eliminând astfel eventualul disconfort presupus de acordare a accesului pe proprietatea utilizatorului;
- facturarea pe baza consumului real fără a fi nevoie de ajustări și de proceduri complexe legate de estimarea și regularizarea consumurilor;
- monitorizarea evenimentelor legate de calitatea energiei distribuite;
- reducerea duratei și simplificarea procesului de schimbare a furnizorului;
- accesul securizat la datele măsurate, odată cu publicarea acestora în portalul DEER;
- reducerea duratei de repunere sub tensiune (de la distanță), urmare a unei eventuale proceduri de deconectare.
Înlocuirea contoarelor se face în baza unui ordin de serviciu nominal, în prezența utilizatorului, în condițiile legii, de către personal propriu sau al unei societăți terțe, autorizat și instruit în acest sens și care are obligația de a se legitima înainte de începerea lucrării.