Clujul se înfruptă din “Anghel Saligny”. Primul proiect: modernizarea unui pod cu 22 de milioane de lei

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

Clujul construiește podul Porțelanului de la zero, cu 13,7 milioane de lei, dar cheltuie chiar mai mult pe reabilitarea unui pod vechi. Ce-i drept, nu din bugetul propriu, ci din PNDL 3, botezat “Anghel Saligny”. Vorbim despre podul Locomotivei, cel dintre gară și autogara Beta, evaluat la 22,6 de milioane de lei (sumă care include TVA).

636.000

de lei este contribuția de la bugetul municipiului pentru acest proiect. Restul de bani sunt de la Ministerul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Durata prevăzută pentru execuția lucrărilor este de șapte luni. 

Primăria are din 2018 proiectul în baza căruia se vor face lucrările, dar momentul a fost amânat din cauza unor discuții cu CFR Infrastructură. Vor exista momente, pe durata renovării, când CFR va trebui să întrerupă furnizarea de energie electrică pentru locomotive.

Podul de 406 metri lungime va fi lărgit pe alocuri, prin realizarea unor ziduri de sprijin, se va amenaja o pistă de biciclete, pe partea dreaptă, sensul spre Dâmbul Rotund, şi se vor aplica panouri fonoabsorbante transparente, cu dimensiuni variabile, care să dea un aspect modern structurii.

Vor exista iluminat cu tehnologie led şi camere video de supraveghere. Proiectul prevede îndepărtarea completă a asfaltului, hidroizolaţiei, bordurilor existente. Se va executa o placă de suprabetonare, din beton armat cu grosimea de cel puţin 16 centimetri, peste grinzi; se va aplica pe toată lăţimea podului o hidroizolaţie performantă şi se vor monta borduri de granit.

Pasajul va avea partea carosabilă de 17 metri lăţime în aliniament, pista de biciclişti de doi metri lăţime pe partea dreaptă şi trotuare 2 x 1,5 m lăţime utilă.

Iată cum au fost concepute benzile de circulaţie:

  • pe direcţia autogară – Piaţa Gării: 3,25 metri pentru banda centrală, 3,75 m pentru banda mediană şi 3 m pentru cea laterală, la bordură, care pe rampă, la urcare, va servi pentru încadrarea maşinilor care vin de pe bretea, iar la coborâre, va servi virajului la dreapta spre strada Fericirii
  • pe direcţia Piaţa Gării – autogară vor fi două benzi, una centrală de 3,25 m, alta marginală, de 3,75 m; va exista un parapet de siguranţă, o pistă de biciclişti cu dublu sens, de 2 m lăţime, şi un trotuar de cel puţin 1 m lăţime.

Tot din Anghel Saligny vrea Primăria să modernizeze străzile Cucului, Privighetorii, Ionel Teodoreanu, Sergiu Celibidache, Badea Cârțan.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.