Clujul plătește cea mai consistentă taxă de solidaritate din țară; taxa ajută primăriile mai mici să se dezvolte. „Trebuie să întindem o mână de ajutor și nu doar să ne plângem”

Autor  Tudor Știrbu   în       16 ore în urmã     605 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că taxa de solidaritate pe care Clujul urmează să o plătească în acest an la bugetul centralizat este cea mai mare din țară. Taxa a fost introdusă în proiectul de buget pe 2025; oficialii au numit-o „taxă de solidaritate”, dar Opoziția i-a spus „taxa pe hărnicie”. 

Astfel, primăriile care colectează sume mari din impozitul pe salariu vor plăti 15 procente la bugetul de stat care vor ajuta apoi primăriile mai mici să se dezvolte.

Conform Ministerului Finanțelor, prin această taxă se dă o șansă comunităților mici – care nu sunt centre comerciale, logistice sau universitare, și nici parte din proiecte mari de infrastructură – să dezvolte mai multe programe pentru comunitate.

Te-ar putea interesa și acest articol, în care poți afla că bugetul administrației locale pe 2025 a ajuns la aproape un miliard de euro, cel mai mare din istoria Clujului!

Bugetul Clujului pentru 2025: un miliard de euro

Revenind. Emil Boc a spus că municipalitatea va plăti 20 de milioane de euro ca „taxă de solidaritate”, cea mai mare din țară, după care vin Timișoara și sectoarele municipiului București.

„Vă spun că e o mândrie pentru noi că municipalitatea clujeană poate contribui cu această taxă, în momentul în care țara are nevoie, iar unele administrații locale o duc greu. Nici nouă nu ne-a fost ușor să ne aranjăm bugetul. Dar să nu uităm că și noi beneficiem de resurse europene aduse de Guvernul României, de ordinul miliardelor de euro (55% din bugetul pe 2025 al municipiului Cluj-Napoca este format din bani europeni – n.r.). Cred că e cazul să fim solidari, când țara și unitățile administrativ-teritoriale au nevoie de echilibru. Eu nu consider că este o pierdere, ci o parte la un demers național, de a ne asigura coeziunea și solidaritatea. Și noi, cum ziceam, beneficiem de bani europeni, iar fără ajutorul guvernului banii ăștia n-ar fi ajuns la Cluj. Deci trebuie să întindem o mână de ajutor și nu doar de fiecare dată să ne plângem”, a declarat primarul Emil Boc, în cadrul conferinței de presă de luni, 24 februarie, prima de acest gen organizată în acest an de către edilul-șef al Clujului cu jurnaliștii locali.

În conferința de presă de luni, Emil Boc a vorbit și despre proiectele de infrastructură rutieră din acest an din oraș. Poți să le citești în articolul de mai jos:

Străzile Clujului care se vor moderniza începând cu 2025

About