Clujul pierde coroana de cea mai mare piață imobiliară din provincie. Cine a devenit „Noul Cluj”

Autor  admin   în       10 luni în urmã     74024 Vizualizări.  

București rămâne cea mai mare piață imobiliară, cu aproape 48.600 de unități individuale tranzacționate în 2023. Dar, față de 2022, s-au parafat cu 16% mai puține tranzacții imobiliare, potrivit datelor centralizate de ANCPI – Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Județul Cluj și-a pierdut pentru a doua oară coroana de cea mai mare piață imobiliară din provincie, arată o analiză publicată de economica.net.

Dacă în 2022, Timișul depășise Clujul, anul trecut surpriza a fost Brașovul, care devine astfel „Noul Cluj”. 

9.357

de unități individuale au fost tranzacționate anul trecut în județul Cluj; județul Brașov a înregistrat 10.529, iar Timișul – 10.215.

Astfel, potrivit sursei citate, a doua cea mai mare piață imobiliară a ajuns județul Brașov; a cărui poziție a început să se contureze încă de la începutul anului trecut. Aici, tranzacțiile cu unități individuale s-au redus cu doar 1% anul trecut.

Grafic cu unitățile individuale tranzacționate de primele 9 județe din țară + municipiul București în 2023.

În municipiul Brașov, prețurile cerute de proprietari și dezvoltatori au crescut în ultimii doi ani cu 20%, potrivit portalului Imobiliare.ro.

Un alt motiv pentru care Brașovul a ajuns aici se datorează și scăderilor din celelalte mari piețe, precum Timiș sau Cluj.

De exemplu, anul trecut, Timiș era a doua cea mai mare piață imobiliară în ceea ce privește tranzacțiile cu unități individuale și depășea la vremea respectivă județul Cluj. Cifrele arată o scădere cu 6% a tranzacțiilor din Cluj și cu 10% în Timiș în 2023.

Citește întreaga știre, aici.

Unii au fost interesați și de acest articol:

EVOLUȚIA PIEȚEI IMOBILIARE – CLUJ 2023. Cel mai ieftin vs. cel mai scump cartier + Cele mai mari și cele mai mici creșteri de prețuri pe zone

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.