Clujul își mai face o rampă de gunoi. Din PNRR

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2104 Vizualizări.  

Consilierii locali vor avea pe masă, mâine, un proiect care prevede instituirea dreptului de superficie a Primăriei Cluj-Napoca pentru un teren care aparține RADP. Pe acest teren, situat în Pata Rât, municipiul dorește să amenajeze o nouă rampă de deșeuri.

În planul național de redresare și reziliență (PNRR) există fonduri pentru înființarea de centre de colectare prin aport voluntar. Vă amintiți că, la Cluj, este un centru de colectare a deșeurilor voluminoase, în zona Terapia? Îți încarci mașina, mergi frumos la centrul respectiv și scapi de balast. Așa ar urma să fie și aici. Doar că mai mare.

4.300

de metri pătrați are parcela pe care se instituie dreptul de superficie în favoarea Primăriei și pe care ar urma să se realizeze un centru de colectare prin aport voluntar.

În noua rampă ar urma să se colecteze separat deșeuri reciclabile și biodeșeuri, dar și deșeuri voluminoase, textile, din lemn, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri de grădină și, foarte important, deșeuri din construcții și demolări. Ca să nu mai ajungă pe malurile Someșului.

Dreptul de superficie ar urma să își producă efectele până în 31 decembrie 2035. Teoretic, asta ar fi și data până la care va funcționa centrul de colectare prin aport voluntar.

Dreptul de superficie constă în dreptul unei persoane, numită superficiar, privitor la construcțiile, plantațiile sau alte lucrări ce se află pe un teren proprietatea altuia, teren asupra căruia superficiarul are doar un drept de folosință. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.