Clujul își face planuri cu Banca Mondială. Dezbaterile încep săptămâna viitoare

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1024 Vizualizări.  

Clujul va avea un master plan: documentul a primit numele Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ). Acesta va fi realizat cu sprijinul Băncii Mondiale și are de săptămâna aceasta o pagină de Facebook. Județul are un plan de amenajare a teritoriului din 1998, dar realitățile s-au schimbat semnificativ în ultimii 21 de ani.

Consiliul Județean a semnat în luna mai un contract de asistență tehnică cu Banca Mondială, instituție care va sprijini Clujul la întocmirea PATJ. Documentul va integra toate planurile urbanistice generale ale localităților urbane și rurale. “Va stabili modalitățile cele mai eficiente în care teritoriul județului poate fi utilizat pentru a găzdui investițiile publice și private orientate către creșterea standardului de viață al clujenilor, a atractivității Clujului pentru investitori, antreprenori și turiști, precum și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și incluziune socială”, se arată în prezentare.

Elaborarea PATJ implică atât colectarea și prelucrarea unor informații primite de la partenerii celor două instituții, precum și o anchetă sociologică în rândul populației județului Cluj, care va fi finalizată până la sfârșitul anului 2019. 

Experții Băncii Mondiale organizează, începând de luna aceasta, o serie de dezbateri tematice, Vor fi invitați cei mai relevanți experți din fiecare domeniu, cu scopul identificării unor soluții concrete pentru reducerea disfuncționalităților care au reieșit în urma studiilor de fundamentare. 

Primele trei dezbateri:

  • 12 noiembrie – educație
  • 14 noiembrie – rețeaua de localități
  • 15 noiembrie – economie

Județul Cluj se mândrește că găzduiește zece dintre cele 89 de parcuri industriale existente la nivel național. Parcurile industriale Tetarom, administrate de Consiliul Județean Cluj, atrag cei mai mulți investitori. Generează 8% din cifra de afaceri totală a județului și peste 500 de milioane de euro investiții în Tetarom I, II și III. În parcurile industriale își desfășoară activitatea peste 12.000 de angajați.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.