Clujul, în obiectivul poliției locale. La propriu

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     959 Vizualizări.  

Polițiștii locali clujeni vor avea, în curând, camere video la purtător, ca o parte dintre polițiștii de la MAI și ca toți cei din Statele Unite. Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru cumpărarea de 250 de “body worn camera”. Ofertele se pot depune până în 4 septembrie.

335.000 

de lei este suma pe care estimează Primăria că o va plăti pentru cele 250 de mini-camere video. Un calcul ne arată că o cameră ar urma să coste ceva mai mult de 1.300 de lei.

Ce este important la obiectivele video prinse la pieptul polițiștilor: filmările pot fi folosite drept probe în instanţă.

Directorul Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean (foto), a declarat pentru Media9 că polițiștii vor trebui să țină deschise camerele permanent.

“Aceste camere vor fi achiziționate pentru a veni în întâmpinarea unor probleme ce pot apărea în timpul serviciului unui polițist. El va fi obligat să aibă deschisă camera, pentru a înregistra toate problemele cu care se confruntă în opt ore de serviciu, de la curățenia stradală, până la construcții, mediu etc. De asemenea, în cazul unor evenimente grave, de exemplu accidente rutiere, furturi, scandaluri, cerșetorie etc, unde trebuie să intervină. Va fi un bun prilej de a vedea comportamentul polițistului în relația cu cetățeanul. Aceasta este prima etapă a proiectului. În etapa a doua, toate camerele vor fi conectate în dispecerat și, de acolo, se va putea vedea și analiza fiecare eveniment mai deosebit, de exemplu un incendiu, o calamitate, pentru a se putea direcționa forțele necesare pentru intervenție. Un scandal într-un local sau în stradă se vor putea vedea din dispecerat, care va putea direcționa echipajele care să facă față situației”, a declarat, pentru Media9, Marcel Bonțidean, directorul Poliției Locale a Primăriei Cluj-Napoca.

Poliția locală clujeană a tot venit cu lucruri noi, în ultimii ani. Subordonații lui Bonțidean se deplasează cu vehicule Segway, dar și cu automobile electrice: trei sunt deja în dotare, iar alte două sunt în curs de achiziție.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.