CLUJUL IMOBILIAR. Vine criza? Prețul unui imobil de lux din centrul Clujului a scăzut cu 1,6 milioane de euro! GALERIE FOTO

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã  

Vine criza? Ori s-a subțiat cash-ul? N-avem încă răspunsurile, dar premisele de criză par că se apropie. Exemplul de mai jos este sugestiv.

Prețul palatului de pe strada Regele Ferdinand, din centrul Clujului, a scăzut în mai puțin de un an cu 1,6 milioane de euro!

7,5 milioane

de euro a fost prețul cerut în octombrie 2022. Acum agenția a scăzut prețul la 5,9 milioane de euro, ceea ce înseamnă o reducere de 21,3 %.

Palatul cu elemente renascentiste din centrul Clujului a fost scos la vânzare în octombrie anul trecut la prețul de 7,5 milioane de euro de cunoscuta agenție imobiliară Sotheby’s International România, specializată în vânzarea proprietăților de lux din țară.

Construit în urmă cu o jumătate de mileniu, palatul este superb, are 48 de camere, 16 băi, iar la parter spațiile sunt închiriate unei societăți notariale.

1.450

de metri pătrați este suprafața utilă pe care o are proprietatea din centrul Clujului.

„„Clădirea amplasată pe un teren de 677 mp, cu 400 mp amprentă la sol și 1.450 mp suprafața utilă, este invecinată cu edificii din epoca romană și medievală, acestea fiind clasificate ca monumente istorice de importanță națională și listate ca atare de Ministerul Culturii din România: Piața Muzeului, de care o desparte un zid comun.

Zidul despărțitor – zidul cetății orașului a fost construit în perioada romană și delimitează prima cetate a Clujului fortificat. Zidul este un adevărat deliciu pentru vizitatorii și turiștii care ajung în curtea imobilului, atunci când aceasta este redată circuitului turistic, în trecut funcționând un bistro la parterul clădirii.

 

Proprietatea este compusă din 48 de încăperi și 16 băi și se distinge prin statutul său de monument istoric, definită în lista monumentelor istorice ca fiind <casa cu elemente renascentiste din secolul XVI – XVIII>.

Este de apreciat construirea casei în jurul anilor 1500, date fiind arcadele romane existente și azi în subsol. Casa poate avea o destinație mixtă, oferind atât oportunități de locuire, cu un apartament spațios de 300 m2 situat la ultimul nivel, cât și spații de birouri la parter și etaje, unde funcționează Societatea Notarială Gorun & Asociații. Înființată în 2007, se remarcă ca fiind cea mai mare societate notarială din România, având cel mai mare număr de notari asociați”, potrivit descrierii de pe Sotheby’s International România.

Sursa foto: Florin Pepene/Sotheby’s International România

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.