CLUJUL IMOBILIAR. Ești milionar? Proprietăți scumpe de vânzare, la Cluj; una are 28 de camere
În catalogul Sotheby’s apar câteva dintre cele mai extravagante proprietăți din Cluj. De fapt, din toată țara, dar pe noi ne interesează inima Ardealului. Dacă ești milionar, oferta te poate mulțumi. Dacă nu, măcar poți să îți “clătești” ochii și să te miri ce scump e. La noi, aproape ca pe rivieră.
Casa Barolo de la Vlaha costă 950.000 de euro, plus TVA. Are zece camere, 14 băi (!), ridicată în 2012.
Clădirile Casei Barolo sunt interpretări în cheie minimalistă a tot ce înseamnă material tradițional – lemn, piatră, cărămidă și var alb. Ici colo accente metalice negre punctează și dau ritm. Atrag atenția liniile simple trasate de fibra lemnului ce predomină fără a copleși. De pe poteca ce urcă spre clădiri ele se arată privirii ca un adevărat chalet cu obloane simplificate până la esență. Totul poartă semnătura designerului Kun Adalbert. Sunt patru corpuri de clădire totalizând 624 mp utili dispuși pe trei nivele – subsol, parter și mansardă, totul așezat pe 1788 mp teren.
Casa fără colțuri, din Cluj, evalută la 2.000.000 de euro. Cinci camere, patru băi, construită în 2017.
Aleile sunt din piatră cubică de granit datând din perioada interbelică care împânzesc curtea. Gradina, cu alei șerpuite are o vegetație luxuriantă aflată la maturitate. Soclul casei este sculptat manual și finisat cu praf de piatră care ne duc cu gândul la rădăcini de mangrove. Imobilul are 3 intrări, 2 in față și una în spatele casei.
Vilă pe strada Observator, 1.900.000 de euro, cu zece camere și cinci băi, din 2006.
Vila se distinge prin aspectele moderne de high living ce o definesc. Dotările exclusiviste, între care un jacuzzi, o sală de fitness, un solar și o saună, o poziționează ca o reală investiție de lifestyle. Dispusă pe structura P+E+M, pe un generos teren aferent de 1866 mp, proprietatea are o construcție de 346 mp – amprentă la sol, cu 838 mp construiți și 681 mp utili.
Vilă lângă Grădina botanică, 1.500.000 de euro, cu șase camere și șase băi, datând din 2008.
Vila prezintă o structură S+P+M cu 923 mp de teren, 170 mp amprentă la sol, 405 mp suprafață construită desfășurată și 320 mp suprafață utilă. Aceasta oferă 6 camere spațioase, 6 băi, numeroase spații tehnice la demisol și o mansardă generoasă, open space, unde se mai pot amenaja camere în plus.
Vila Renner, din Cluj; costă 1.450.000 de euro, are 28 de camere și șase băi.
Construită în anii ‘30, proprietatea beneficiază de o curte generoasă de 1540 mp, cu acces facil din stradă. Construcția este dispusă pe 2 nivele, demisol si parter, având 1526 mp construiți și aproximativ 1400 mp utili. Cu cele 28 de încăperi ale sale, vila este versatilă în a fi adaptată unor funcțiuni comerciale precum clinică medicală, pensiune, grădiniță sau sediul de companie. Familia Renner a fondat fabrica de pantofi Clujana.
Sigur, mai sunt și altele, dar “ieftine”, sub 500.000 de euro. Pe de altă parte, agenții imobiliari specializați în case au și alte imobile scumpe de vânzare. Atâta că nu apar în Sotheby’s.
Alături de case, la vânzare sunt și oportunități de business. Acestea sunt demult la vânzare, semn că lumea nu se înghesuie să le cumpere. Restaurantul Aroma – 7 milioane de euro+TVA, Hotelul Alpin din Băișoara – 950.000 de euro, chiar și hotelul Continental, deși aici demersurile pare că s-au oprit, după ce Primăria a anunțat că își va exercita dreptul de preempțiune.
Ce este interesant este că, deși aceste proprietăți stau la vânzare de ani de zile, prețul a rămas neclintit. Aici nu se poate spune că prețul materialelor a urcat, iar oferta zero ar indica scăderea cotației.