Clujul face concurență Timișoarei. Centrul de interes vă invită la „Diasporice”
O expoziție de excepție pe tema migrației și diasporei va fi lansată la Cluj de reputatul curator francez de origine română Ami Barak (foto sus, copyright Peter Kogler).
La începutul lunii iunie a acestui an, unul dintre cele mai mari centre de artă contemporană din România, Centrul de Interes din Cluj-Napoca va prezenta expoziția colectivă ”Diasporice”, curatoriată de Ami Barak.
Expoziția va aduce la Cluj-Napoca un număr de nouă artiști internaționali, nume de referință ale momentului în arta contemporană, care au expus în cele mai mari instituții de artă din lume, precum Centrul Pompidou din Paris, Tate Modern din Londra, Muzeul de Artă Modernă MoMA din New York, în cele mai prestigioase evenimente dedicate artei contemporane, precum Bienala de la Veneția, Documenta Kassel sau Bienala de la Gwangju, iar aportul lor valoros în domeniul artelor vizuale a fost recunoscut și răsplătit cu cele mai importante premii de artă, precum Premiul Marcel Duchamp sau trofeul Leul de Aur care se acordă în cadrul Bienalei de la Veneția.
Adel Abdessemed (Franța), Mircea Cantor (Franța), Gaëlle Choisne (Franța), Latifa Echakhch (Elveția), Hana Miletić (Croația), Melik Ohanian (Franța), Ana Prvački (S.U.A. – Germania), Decebal Scriba (Franța) și Daniel Otero-Torres (Columbia) sunt cei nouă artiști ale căror lucrări vor fi prezentate publicul clujean și celor care vor vizita orașul Cluj-Napoca la începutul acestei veri.
”Într-un an dominat de orașul Timișoara, unde pe tot parcursul anului 2023 se derulează programul Capitală Europeană a Culturii, reputatul curator Ami Barak va deschide la Centrul de Interes din Cluj-Napoca o expoziție – eveniment. Subiectul este unul cu un impact puternic, despre care s-a vorbit și continuă să se vorbească intens în toată lumea. Curatorul Ami Barak propune o abordare personală asupra acestei teme și apelează la artiști care sunt preocupați de subiectul migrației și care la rândul lor și-au schimbat destinul migrând și dezvoltându-se într-o cultură nouă, dar pe care în același timp au îmbogățit-o prin aportul lor valoros. Dacă în anul 2021, multe voci au spus despre expoziția și prezența la Cluj a celei mai controversate artiste franceze ORLAN că a fost evenimentului anului, ne dorim ca în 2023, expoziția Diasporice să fie percepută în aceeași termeni de publicul larg”, a declarat pictorul Florin Ștefan, managerul Centrului de Interes, pentru Media9.
În contextul expoziției de la Centrul de Interes, Senatul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca îi va decerna criticului și curatorului Ami Barak titlul onorific de Doctor Honoris Causa pentru întreaga sa activitate și pentru numeroasele proiecte și expoziții care au pus în dialog scena de artă din Cluj și din România cu instituții prestigioase de artă din Franța și din întreaga lume. Titlul îi va fi conferit în data de 24 mai 2023, ora 12:00, în Sala Mare a Casei Matei Corvin a Universității de Artă și Design, ceremonie la care scriitorul Bogdan Ghiu va susține un Laudatio dedicat reputatului curator.
Dintre colaborările memorabile pe care Ami Barak le-a avut cu orașul Cluj-Napoca amintim două expoziții realizate în 2013 și 2014 la SPAȚIU INTACT, care activa în acei ani la Fabrica de Pensule. Este vorba despre expoziția colectivă ”Noah’s Ark / Arca lui Noe” și prima expoziție personală a artistului Adel Abdessemed în România, ”Oiseau / Pasăre”.
Ami Barak este un curator și critic de artă independent stabilit la Paris. A inițiat numeroase proiecte și expoziții în Franța și în străinătate, a scris și publicat numeroase articole și texte în presă și în cataloage. Printre altele a fost inițiatorul evenimentului ”Nuit Blanche” la Paris în 2003 și 2004, co-curatorul pavilionului român la Bienala de la Veneția în anul 2011 și co-curator al Bienalei Art Encounters Timişoara 2017 și al Momenta, Bienala imaginii contemporane la Montreal, Canada și al Bienalei Internaționale de Fotografie, Daegu, Coreea de Sud în 2018, al expoziției ”Ex-East, istorii trecute și recente ale avangardei românești”, la Espace Niemeyer din Paris, sub auspiciile Sezonului Cultural Franța – România 2019. Fost președinte al IKT – Asociația Internațională a curatorilor de artă contemporană.