Clujul este pe podiumul insolvențelor în prima jumătate a anului, potrivit datelor CITR

Autor  admin   în       1 year în urmã     844 Vizualizări.  

CITR: În primul semestru al 2023, mediul antreprenorial a fost mai orientat către noile mecanisme de restructurare numărul companiilor care au apelat la concordat preventiv crește, iar numărul celor care au intrat în insolvență rămâne relativ constant.

30 companii au apelat în S1 2023 la concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro, comparativ cu 12 astfel de cereri în întregul an 2022
Bihor, Cluj și Constanța sunt județele care înregistrează cele mai multe noi insolvențe în perioada ianuarie-iunie
3.290 companii au intrat în insolvență în primul semestru din 2023, în scădere cu 6,2%, dar numărul companiilor de impact care au apelat la protecția procedurii de insolvență crește ușor, la 35

CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, analizează evoluția restructurărilor și insolvențelor din primul semestru al anului 2023, iar rezultatele arată un interes crescut al mediului de business pentru noile produse de restructurare, cu 30 proiectede concordat preventiv, dintre care două sunt deja omologate de către instanță. Numărul companiilor intrate în insolvență scade cu 6,2%, la 3.290, față de 3.510 în aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, în rândul companiilor de impact, numărul celor intrate în insolvență crește ușor: 35, față de cele 32 din primele șase luni ale anului 2022.

În București, 695 de companii au apelat la procedura insolvenței, dintre care 17 companii de impact, cu active depeste 1 milion de euro. La nivel de județe, distribuția insolvențelor din primul semestru al anului 2023 aduce Bihorul pe prima poziție, cu 241 de companii și 7,33% din totalul insolvențelor înregistrate. Urmează Cluj, cu 174 de companii și o pondere de 5,29% din total, și Constanța, cu 165 de companii, ceea ce reprezintă5,02% din numărul insolvențelor înregistrate, la nivel național.

În ultimele șase luni, am simțit presiune asupra companiilor care trebuie să facă față unui cost de finanțare mai mare sau incapacității de a plăti datorii amânate foarte mult timp şi care s-au obișnuit cu paradigma aceasta. Interesul crescut al antreprenorilor pentru noile mecanisme de restructurare este tot mai vizibil. 30 proiecte de concordat preventiv nu pare un număr mare, însă pentru economia României este un început de schimbare de mindset. Având în vedere natura confidențială a procedurilor de restructurare, nu avem vizibilitate asupra tuturor proiectelor deschise, mai ales asupra acordurilor de restructurare, așadar putem estima că numărul companiilor care apelează la soluțiile restructurării este mai mare. declară Paul Dieter Cîrlănaru, CEO, CITR.

În primul semestru al acestui an, 30 companii au apelat lamăsuri de restructurare prin concordat preventiv, dintre care opt companii de impact, cu active de peste 1 milion de euro, comparativ cu 12 astfel de cereri în întregul an 2022.

Companii în insolvență

Raportat la numărul total al insolvențelor înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2023, anume 3.290, companiile de impact, cu active imobilizate de peste 1 milion de euro, reprezintă 1,06%.

Cele mai afectate domenii sunt: construcțiile (449 companii în insolvență), transporturi rutiere de mărfuri (248 companii) și comerțul (177 companii). Pe de altă parte, aceste domenii înregistrează și cele mai multe companii din economie.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.