Clujul este campion la atragerea de investiții străine. Dar nu ca Timișoara :)

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     844 Vizualizări.  

Forbes Best Cities For Business a invitat lideri din afaceri la o conferință la Cluj, despre Cluj. Principala temă: modul în care își pregătesc afacerile pentru momentele de inflexiune prin care trece societatea, în contextul conflictelor geopolitice, pe de o parte, și al inovației tehnologice, pe de altă parte. Iată câteva idei care s-au rostit la evenimentul Forbes.

Numărul proiectelor implementate a crescut în ultimii ani și disciplina accesării fondurilor a crescut. E bine să accesăm cât mai mule fonduri, dar e bine să fie adaptate nevoilor pe care afacerile le au. Nu stăm bine la capitolul absorbția fondurilor europene. Mediul de afaceri nu este încă pe deplin maturizat. Mai avem până acolo. Clujul este campion la atragerea investițiilor străine – cu 2,3 mld de euro, iar Timișoara are investiții aproape de două ori mai mari decât Clujul. Investițiile străine ne împing la dezvoltarea infrastructurii, ne aduc know how și au impact în evoluția forței de muncă”, a spus Florin Ungureanu, director comercial regonal al First Bank.

România a atras fonduri europene în valoare de 90 de miliarde de euro și am avut o contribuție de 29 de miliarde de euro. Performanța la nivelul județului Cluj este de 1 mld de euro atrași, ceea ce este foarte bine. Evoluția PIB-ului, de la momentul aderării la UE până acum a crescut de patru ori. PIB/locuitor a crescut de la 41% la 78%, am devansat Ungaria și ne-am apropiat de Polonia, iar salariul mediu a crescut din 2007 când era de 1.300 lei, la 8.000 lei, cât este astăzi. Facem o radiografie a economiei, avem 775.000 de companii, din care 40.000 sunt de impact, adică 5% dintre companii generează 83% din cifra de afaceri. Orice derapaj apare pentru aceste companii pune în pericol economia. 43% dintre companii au diferite stadii de fragilitate. Sunt 6000 de companii aflate în stare de dificultate, iar în timp am văzut că acestea rămân pe piață. Cred că este esențial pentru dezvotarea economiei să atragem investiții străine. Investitorii străini preconizează creșterea atractivității României în următorii trei ani, a afirmat Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR.

“Avem o comunitate dinamică în Cluj și o comunitate academică, care este importantă pentru dezvoltarea proiectului nostru. Proiectele noastre contribuie la dezvoltarea comunităților și oferă context de dezvoltare pe verticală și pe orizontală. Clujul are apetență pentru dezvoltare și există oportunități de creștere. Clujul se va dezvolta în continuare, iar investițiile anunțate de autorități vor amplifica proiectele de investiții. Rata dobânzii de referință depinde și de performanțele economiei. Ne preocupă apetența pentru dezvoltare. Abordarea noastră este pe termen lung”, a susținut Sorin Guttman, Project Manager proiect de regenerare urbană IULIUS Cluj-Napoca.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.