Clujul electric. Următorul obiectiv: cimitirul

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1945 Vizualizări.  

Clujul este unul dintre orașele românești care rulează serios pe calea mobilității ecologice. Sunt deja zeci de autobuze electrice ale Companiei de Transport Public (CTP) pe străzile din oraș, iar Poliția locală protejează populația cu trei mașini pe baterie; sunt în curs de achiziție încă două. Iar lucrurile, iată, nu se opresc aici.

Raportul de activitate pe primul semestru al anului 2019 al Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj arată că instituția are planuri de modernizare: se gândește să introducă vehicule electrice în cimitire. Este vorba despre mașini mortuare, celebrele dricuri, care ar urma să fie complet nepoluante. De asemenea, se dorește ca și microbuzul care transportă cortegiul funerar la locul de îngropare să fie electric.

Iată citatul din raport: “S-au făcut studii de piață în vederea identificării unor societăți care produc/livrează mașini electrice, purtându-se discuții tehnice cu acestea și făcându-se de asemenea teste în teren, în vederea dotării cimitirelor cu mașini mortuare electrice, precum și cu microbuze de transport persoane din cortegiul funerar în incinta cimitirului”.

Primul dric electric al unui cimitir administrat de stat funcționează, din 2018, la Cimitirul municipal Oradea. Mașina (foto sus) poate circula cu 10 kilometri pe oră și îi scutește pe participanții la înmormântare de inhalarea de gaze toxice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.