Clujul de miliarde. Dacă ne propuneam metrou de la intrarea în UE, ne pregăteam să îl inaugurăm

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1585 Vizualizări.  

Astăzi este Ziua Europei, un moment bun să ne dăm seama unde suntem, datorită intrării în UE. Sau cum eram, fără UE.

Într-o postare pe Facebook, Ovidiu Cîmpean, directorul departamentului care realizează proiectele prin care Primăria Cluj-Napoca solicită finanțare de la Comisia Europeană, arată că suma totală atrasă de municipiu, din 2007 încoace, trece de un miliard de euro.

„După integrarea României în Uniunea Europeană, Cluj-Napoca a beneficiat din plin de fondurile europene puse la dispoziție. În acest moment, avem proiecte europene finalizate, în curs de implementare și în pregătire în valoare totala de peste 1 miliard de euro”, spune Cîmpean (foto)

  • Proiecte europene: 1,018 mld. euro
  • Valoarea totală a proiectelor finalizate – 212 mil. euro (2007-2013 si 2014-2020)
  • Valoarea totală a proiectelor în implementare – 191.2 mil. euro
  • Valoarea estimata a proiectelor aflate în pregătire – 615 mil. euro

În ultima perioadă, la Cluj se vorbește tot mai insistent despre realizarea unei linii de metrou. Peste un miliard de euro, aceasta este estimarea largă costurilor. Iată că, dacă din 2007 ne-am fi propus asta, aveam miliardul cu care să îl ducem spre momentul inaugurării. E doar teorie, nu am studiat dacă era posibil să mizăm totul pe o carte. Sigur, în acest caz, nu am fi avut mijloace terestre de transport în comun moderne, pietonalizarea centrului, modernizarea drumurilor etc. Sau le-am fi avut, dar din alte surse financiare.

L-am întrebat pe Ovidiu Cîmpean și invers. Unde ar fi fost Clujul fără Uniunea Europeană. „Dacă România ar fi rămas în afara Uniunii Europene, ar fi rămas într-o zonă gri, instabilă și cu multe pericole. Este suficient să ne uităm la țări precum Ucraina, Georgia sau Republica Moldova care au rămas un urmă și care au probleme mari de securitate. Pentru Cluj, fără Uniunea europeană am fi avut mult mai puțini bani pentru investiții și mult mai puține oportunități de dezvoltare. Faptul că suntem parte a familiei europene ne ajută să fim conectați la cea mai mare piață a lumii. Sa nu uitam ca PIB-ul adunat al statelor membre UE, până la Brexit era cel mai mare din lume, peste cel al SUA și cu mult peste cel al Chinei. Mai sunt mulți pași pe care trebuie să îi facem pentru a asigura un nivel de trai și o calitate a vieții pentru toți românii asa cum ne dorim. Însă, fiind parte a comunității europene, mergem în direcția bună!”, a declarat Cîmpean, pentru Media9.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.