Clujul crește… la prețuri în imobiliare. La cât a ajuns costul mediu al metrului pătrat

Autor  admin   în       1 year în urmã     2685 Vizualizări.  

Cum au evoluat Clujul imobiliar în perioada ianuarie-septembrie 2023. Iată: rămâne cel mai scump oraş al ţării.

Preţurile locuinţelor au crescut cu aproape 8%, iar chiriile s-au majorat cu cel puţin 13%, potrivit celei mai recente analize realizate pe baza anunţurilor publicate pe platforma imobiliară Storia.

Singurul județ în care numărul de tranzacții a crescut

Cluj este singurul judeţ în care numărul de tranzacţii imobiliare a crescut în al treilea trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2022, în ciuda faptului că găzduieşte cel mai scump oraş din România.

În judeţul Cluj s-au înregistrat 6.532 de tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu alte cuvinte, piaţa din acest judeţ a avut o evoluţie uşor mai bună decât media naţională.

Astfel, dacă în primul trimestru numărul de tranzacţii a fost cu 36% mai mic decât în trimestrul similar din 2022, în al doilea trimestru scăderea s-a temperat la 11%, pentru ca al treilea trimestru al acestui an să aducă o creştere a numărului de tranzacţii cu aproape 10% faţă de iulie – septembrie 2022.

Este o tendinţă care se regăseşte fidel şi în evoluţia numărului de ipoteci active, care a scăzut cu 35% în Q1 2023 vs. Q1 2022, cu 28% în Q2 2023 vs. Q2 2022 şi cu numai 1% în Q3 2023 vs. Q3 2022. Astfel, numărul ipotecilor active în primele nouă luni ale anului a fost de 2,827, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De altfel, dintre cele 6 mari judeţe analizate, Cluj este singurul care a raportat o creştere a numărului de tranzacţii în al treilea trimestru al anului, un aspect important mai ales în contextul în care oraşul Cluj-Napoca este cel mai scump din România în privinţa proprietăţilor imobiliare.

Chiriile s-au majorat cu peste 14%

În cazul locuinţelor noi disponibile la vânzare în oraşul Cluj-Napoca, preţul mediu pe metru pătrat pentru perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 2.480 euro, în creştere cu 6% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022.

În plus, preţurile din Cluj-Napoca au crescut chiar într-un ritm mai accelerat în cazul locuinţelor vechi şi s-au apropiat mult de cele ale locuinţelor noi. De exemplu, proprietarii au solicitat în medie 2.383 de euro pe metru pătrat pentru o locuinţă veche, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, pentru locuinţele noi, proprietarii au solicitat un preţ mediu cu circa 2% mai mare decât în cazul locuinţelor vechi.

Procentual, preţurile au crescut şi mai mult pe segmentul chiriilor, iar Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară, cu o chirie medie de 333 de euro pentru garsoniere în perioada ianuarie – septembrie 2023, în creştere cu 13% comparativ cu perioada similară din 2022.

Între timp, apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 516 euro, corespunzător unei creşteri de 16%, pentru ca apartamentele cu trei camere să ajungă la 650 de euro, în creştere cu 20%.

Analiza face parte din iniţiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

About