Clujul caută finanțări internaționale în Germania. Proiectele pe care le prezintă investitorilor
Din 2013, Cluj-Napoca merge an de an la târgul Expo Real, un forum internațional de investiții. Acolo sunt prezentate proiecte ale capitalelor europene, dar și ale unor poli de creștere economică. Iar proiectele se întâlnesc cu posibili investitori, companii care dispun de capital și sunt interesate să se implice în anumite condiții. Târgul din 2021 a început astăzi, iar la standul Clujului sunt prezentate o serie de proiecte publice (alături de unele private). Organizatorul standului Clujului la Munchen este Ciprian Comșulea, de la Transylvania Evolution. Orașul este reprezentat de viceprimarul Dan Tarcea.
77.350
de lei a disponibilizat Cluj-Napoca, din bugetul local, pentru prezența la târgul de la Munchen. În protocolul de colaborare dintre Primărie și Transylvania Evolution se arată că municipiul “va prezenta și promova proiectele de parteneriat public-privat ale municipiului Cluj-Napoca în rândul investitorilor europeni, cu scopul de a sprijini și coagula inițiativele private cu impact în creșterea economică a orașului”.
Cu ce proiecte a mers Clujul, așadar. Pe lângă metrou/tren metropolitan, municipiul caută finanțare pentru o serie de investiții de mare impact. Unul vechi, pe care nu reușește să îl scoată la lumină de vreo nouă ani, clădirea Filarmonicii de pe bulevardul 21 Decembrie 1989, altele mai noi, precum cartierul Sopor, Muzeul Științei sau revitalizarea Someșului. Cel puțin pentru ultimul ar trebui să existe deja contract semnat pentru fonduri nerambursabile încă din vechiul exercițiu financiar al Comisiei Europene, care pentru România expiră în 2023.
Un alt obiectiv pe care Clujul îl propune la Expo Real este CREIC, Centrul regional de excelență în industrii creative. Deși ni se spune că merge foarte bine, centrul duce lipsă de chiriași și este departe de strălucirea de “Buftea de Cluj” sau “Hollywood pitic” pe care o anunța administrația locală.