Clujul, al doilea după București în clasamentul salariilor. Diferența este de cca 500 de lei

Autor  admin   în       4 ore în urmã     118 Vizualizări.  

Clujul își menține poziția de frunte în clasamentul salariilor din România, ocupând locul al doilea după București, conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică (INS), citate de zf.ro. Salariul mediu net în județul Cluj este de 6.106 lei, în creștere cu 8,2% față de anul precedent.

Municipiul București vs. județul Cluj: o diferență de perspectivă

Salariul mediu net din București, de 6.627 lei, este raportat exclusiv pentru capitală, o unitate administrativ-teritorială fără alte localități care să tragă media în jos. În schimb, cifra raportată pentru județul Cluj include atât salariile din municipiul Cluj-Napoca – un important centru economic al țării – cât și pe cele din orașe mai mici sau comune, unde salariile sunt semnificativ mai scăzute.

Diferența ar putea fi mai mică dacă ar fi comparate direct municipiul București cu municipiul Cluj-Napoca, unde industriile precum IT, servicii financiare sau inginerie oferă salarii comparabile cu cele din capitală.

IT-iştii din Cluj au cele mai mari salarii de pe piaţa din România!

Cine sunt concurenții direcți ai Clujului?

Pe locul al treilea în clasament se află județul Timiș, cu un salariu mediu net de 5.655 lei, urmat de Sibiu (5.477 lei) și Ilfov (5.247 lei). Aceste regiuni, alături de Cluj, sunt singurele care depășesc media națională de 5.242 lei.

Clujul rămâne un exemplu de succes economic, fiind cel mai important hub economic din afara capitalei și un magnet pentru profesioniști din toată țara. Iar pentru cei care trăiesc și muncesc în Cluj-Napoca, perspectivele salariale sunt comparabile cu cele din București, ceea ce părea de neconceput în urmă cu 10-15 ani.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.