„Clujul a realizat proiecte europene, elvețiene sau norvegiene în valoare de 420 de milioane de euro”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã     906 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a prezentat o analiză a rezultatelor obținute de Cluj în 2024, punând accent pe fondurile atrase, proiectele deja realizate și marile inițiative care au fost demarate.

Fonduri europene: Motorul dezvoltării Clujului

Un aspect esențial al dezvoltării Clujului îl reprezintă atragerea fondurilor europene, elvețiene și norvegiene:

„În total, Clujul a realizat proiecte europene, elvețiene sau norvegiene în valoare de 420 de milioane de euro. Clujul are semnate contracte pentru finanțări nerambursabile în valoare de 180 de milioane de euro (fără marile proiecte centură și metrou).”

Este foarte important acel „în total”: totalul nu e pentru 2024. Boc spune că face bilanțul pe anul trecut, dar sumele atrase sunt pe toți anii de când municipiul primește finanțare din partea Comisiei Europene.

Aceste sume au fost investite în diverse domenii esențiale, inclusiv mobilitatea urbană, eficiența energetică, sănătatea, educația și revitalizarea patrimoniului:

„Reabilitarea și extinderea spațiului pietonal în zona urbană, amenajarea de coridoare pietonale și crearea de spații partajate, crearea de noi spații verzi, eficiență și producție energetică, sănătate și asistență socială, digitalizare și creșterea capacității administrative, revitalizarea patrimoniului sunt direcțiile esențiale pe care acționează aceste proiecte.”

Primarul a evidențiat că investițiile realizate au ca scop direct creșterea calității vieții locuitorilor:

„Pentru cetățenii Clujului, fondurile europene înseamnă creșterea calității vieții. Din această perspectivă, ne-am concentrat pe educație, pe dimensiunea verde și pe mobilitatea alternativă la transportul cu autoturismul personal.”

Proiecte realizate în 2024

Printre cele mai importante proiecte finalizate anul acesta se numără:

•Extinderea spațiului pietonal în centrul orașului, creând coridoare pietonale și spații verzi noi.

•Transport public ecologic, prin achiziția de autobuze electrice și mini-autobuze pentru comunități speciale, inclusiv elevi și persoane cu dizabilități.

•Investiții în sănătate și educație, cu renovări energetice la clădirile din unitățile de învățământ.

Toate aceste realizări au fost posibile datorită colaborării dintre administrația locală și partenerii europeni.

Clujul, parte din misiunea europeană pentru orașe inteligente

Un alt moment important al anului 2024 a fost obținerea plachetei EU Mission Label, acordată orașelor care promovează dezvoltarea sustenabilă și proiecte inovatoare. Emil Boc a explicat ce înseamnă acest titlu pentru comunitate:

„Ce înseamnă, pe fond, un oraș inteligent și neutru din punct de vedere climatic? Înseamnă să trăim mai bine. Înseamnă să construim, în parteneriat cu cetățenii, un oraș cu slujbe bine plătite, cu o bună calitate a vieții, un oraș în care să ne întemeiem familii și să ne creștem copiii, să ne trăim bătrânețile și să ne bucurăm de nepoții noștri.”

Proiecte majore demarate în 2024

Pe lângă realizările concrete, anul 2024 a marcat și începutul unor proiecte de anvergură care vor contura viitorul orașului:

„În acest an au început lucrările în teren la câteva proiecte majore pentru viitorul orașului: centura metropolitană, metroul, hubul educațional și bazinul olimpic în Borhanci, căminul de bătrâni, Spitalul Regional de Urgență, renovările energetice pentru clădiri din unități de învățământ etc.”

 

 

 

 

 

About