Clujul a plătit penalități de 2 milioane de lei în 2022. „Primăria trebuie să intervină mai ferm!”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1330 Vizualizări.  

Clujul stă dramatic de prost la colectarea selectivă a deșeurilor. Chiar dacă ne lăudăm că suntem românii cei mai civilizați sau dacă ne comparăm cu orașe de succes in vest, adevărul este că, la colectarea deșeurilor, suntem foarte departe de civilizație.

Potrivit consilierului local Călin Groza, stăm cam așa: municipiul Cluj-Napoca a plătit penalități pentru anul 2022 în cuantum de 2.036.664 lei pentru nerespectarea obligațiilor UE privind colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor. În UE, avem la nivelul municipiilor o rată de reciclare de 50%, pe când în Cluj-Napoca, ca și în alte orașe din România, avem doar 12%. Adică din cele 200.000 de tone deșeuri cât se produc anual în Clujul nostru, doar 24.000 sunt colectate selectiv și reciclate restul fiind eliminate.

Ar trebui pus piciorul în prag, nu-i așa? „În ultimă ședință de Consiliu local am cerut Primăriei să elaboreze un plan concret de acțiune pentru colectarea selectivă a deșeurilor care să cuprindă informarea constantă a cetățenilor, monitorizarea frecvenței de colectare a deșeurilor în cartiere și rapoarte lunare privind atingerea țintelor de colectare”, a spus Groza.

Cluj-Napoca primește prin PNRR bani pentru construirea a 450 puncte gospodărești cu cartelă, din care 50 au fost recent amplasate în cartierele municipiului. „Din păcate, unele dintre ele sunt deja nefuncționale la doar câteva zile de la instalare și aici Primăria trebuie să intervină mai ferm!”, mai observă consilierul local USR.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.