„Clujul a început să aibă doar ce e negativ la un oraș: poluat, gălăgios, aglomerat…”

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã  

O postare recentă de pe forumul Reddit, în secțiunea dedicată Clujului, a stârnit o dezbatere intensă în jurul unei întrebări aparent simple: „Care este, de fapt, cel mai ok oraș din România?”. Premisa a pornit de la un utilizator curios care scria:

„Am văzut din nou un post pe Reddit Cluj: iarăși ne plângem și, din nou, bătaie în comentarii. Dar, după voi, care este orașul care merită cel mai mult? Nu o spun cu hate față de Cluj, chiar sunt super curios.”

Întrebarea a declanșat o avalanșă de răspunsuri, unele argumentate, altele sarcastice, dar toate cu un numitor comun: dificultatea de a identifica un oraș românesc care să bifeze toate criteriile unei vieți urbane de calitate.

„Cel mai ok oraș din România = low bar”, a remarcat un comentator, sugerând că standardele generale sunt scăzute. Altul a completat ironic:

„Posibil să fie în top 3 din România, dar… so what? Că suntem peste Turda, asta-i marea realizare?”

Unii participanți au făcut o listă sarcastică de „facilități românești”: trotuare înguste ocupate de mașini, gunoaie la fiecare pas, clădiri comuniste dărăpănate și piste de biciclete întrerupte de stâlpi. Iar concluzia? „Nu prea e loc de mândrie nicăieri”.

Alții au subliniat că Clujul este în continuare „pe locul doi după București”, în pofida nemulțumirilor legate de trafic, prețuri și spații publice.

A primit însă imediat replica: „Clujul a început să aibă doar ce e negativ la un oraș: poluat, gălăgios, aglomerat, urbanism haotic, lipsă de parcuri, prețuri mari, lipsă de mobilitate socială. Iar viața de noapte nu mai e ce a fost.”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.