Clujeanule, lasă-ți mașina acasă!

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      4 years în urmã  

Este mesajul clar și direct pe care primarul Emil Boc îl transmite către clujeni de ceva vreme. Chiar mai dur, literalmente, veți vedea mai jos în acest articol. Toate proiectele recente sau în curs de realizare din centrul orașului sunt gândite astfel încât să îi determine pe clujeni să renunțe la automobilul personal.

S-au îngustat câteva artere ori au dispărut cu totul – amintiți-vă de latura estică a Pieței Unirii. În schimb, s-a lărgit spațiul pietonal, a apărut programul de închiriere de biciclete și tot mai multe piste, respectiv, cel mai important, s-a modernizat accelerat flota de transport în comun. În decembrie 2020, CTP Cluj a mai fost premiată o dată drept cea mai bună furnizoare de servicii de transport public din țară. 

Cel mai recent am asistat la îngustarea Pieței Lucian Blaga. Arată mult mai cochet, dar primește simultan mai puține mașini. Unda de șoc se transmite pe toată lungimea străzii Clinicilor.

Procesul de renunțare la mașinile personale a început, în toate orașele mari din vestul Europei, încă de acum 50 de ani. S-au luat măsuri de constrângere, ca taxarea sau chiar interzicerea pătrunderii în zona centrală, tarife foarte piperate pentru parcările la bordură sau dispariția lor. Totul dublat de amenzi uriașe. Oamenii au văzut că e mai ieftin și uneori chiar mai rapid să se deplaseze cu autobuzul.

Unele dintre administrațiile care au luat asemenea decizii au plătit prețul. Au căzut capete de primari, pentru că oamenii nu au înțeles încotro merge societatea civilizată – spre mijloace de transport alternative, spre o mobilitate ecologică, nepoluantă. Dar au venit alți primari și au continuat pe același trend. Scriam acum câțiva ani că acesta este marele risc la care se expune Emil Boc, de a fi basculat de traficul aberant, dar primarul s-a descurcat.

 Capul lui Boc nu a căzut, deși traficul din Cluj este infernal. Dimpotrivă, a luat 75% la votul din 2020. Primarul nostru e politician versat. A avut iscusința să vânture prin fața ochilor clujenilor o sumedenie de proiecte; deși sunt deocamdată doar desene pe hârtie, au sădit în suflete mândria de a fi clujean. Așa a fost și sloganul lui de campanie: Clujul este numărul 1. Bun, să observăm că nu a avut parte nici de rivali politici pe măsura lui.

Cumva, ca să glumim, șoferii mândri că sunt clujeni se uită la coloana din trafic în care sunt blocați și văd centură, metrou, tren metropolitan. Culmea, pe Facebook, publicul preferă să îi înjure pe constructori, pe proiectanți, chiar pe cei care scriu articole despre îngustarea unei străzi, decât să înjure Primăria, cea care a comandat proiectul. “Să nu-l supărăm pe Emiluț al nost!”

Până la urmă, Emiluț al nost merge aici în direcția corectă, europeană. Sigur, în Europa civilizată există centuri (chiar mai multe într-un oraș, celebrele “ring”-uri), parcări subterane pericentrale, parkinguri pe schelet metalic în cartiere. OK, nu intri cu mașina în centru, dar ai unde să o lași. OK, folosești automobilul doar pentru excursii de weekend, dar îl păstrezi într-un loc curat și sigur.

Nimeni nu se întreabă de ce abia acum ne mobilizăm european, deși Emiluț al nost e primar din 2004. Dar asta e o altă discuție, mult mai vastă. Atenție! Viitoarea centură nu va fi gata mai devreme de 2026. Avem vreo cinci ani să mai tot discutăm despre renunțarea la automobil.

Iată o declarație din decembrie a primarului Emil Boc pe tema mobilității, destul de dură. “Noi ne adaptăm la situația care există, străzile nu sunt elastic să le întinzi atât cât ai chef să stai în mașină. Sunt modalități alternative de mobilitate. Dacă vrei să locuiești la oraș, mergi cu transportul în comun, pe jos, pe bicicletă, doar când e strict necesar apelezi la mașină. Viața la oraș nu-i ca viața la țară. În toate orașele mari, dacă vrei calitate a vieții, nu se mai poate să fie un om – o mașină. Viața aia nu mai e posibilă la oraș”, a spus Boc, la Napoca FM.

Așa că, dragă clujeanule, lasă-ți mașina acasă! Sau, dacă nu, mută-te la țară. Cam asta ai înțeles și tu din mesajul primarului, așa-i? Dar Boc are dreptate: nicăieri în lumea civilizată nu se mai pune accent pe mașina personală.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.