Clujeanul din fruntea Băncii Transilvania urmează să primească dividende în valoare de peste 9 milioane de euro
Unul dintre fondatorii Băncii Transilvania urmează să primească în calitate de acţionar o parte din profitul istoric pe 2023 sub formă de dividende.
Potrivit zf.ro, Horia Ciorcilă (61 de ani) este îndreptăţit la dividende de aproximativ 46 milioane de lei (9,2 milioane de euro) din profitul istoric de 3 miliarde de lei din 2023. Comparativ, în 2023 el a primit dividende de 40 mil. lei.
La finalul anului 2023, Ciorcilă avea o deţinere de 4,63% din capitalul social al băncii direct. Horia Ciorcilă este din 2002 preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania, care şi-a majorat de atunci încoace capitalizarea de 100 ori la Bursa de Valori Bucureşti la o valoare record de 22 miliarde de lei.
Banca Transilvania este o bancă al cărei istoric își are începuturile în Cluj-Napoca, în anul 1994, la inițiativa unor oameni de afaceri locali. Ideea era aceea de a crea o bancă locală care să devină un brand de Cluj. Consolidându-și poziția în Cluj și, ulterior, la nivel regional și național, Banca Transilvania a devenit prima instituție bancară din România cotată la Bursa de Valori București.
A urmat o strategie de creştere a băncii atât organică, cât şi prin achiziţii.
În 2015, BT a finalizat preluarea Volksbank România, pentru ca în 2018 să mai facă un pariu în zona achiziţiilor, preluând Bancpost de la grupul grecesc Eurobank. După aceste achiziţii, banca a început să urce treaptă cu treaptă pe podiumul bankingului local ajungând numărul 1, cu 8.000 de angajaţi, 500 de sucursale şi agenţii şi milioane de clienţi.
În 2016, BT depăşea BRD – Societe Generale şi urca pe locul doi în clasament, pentru ca în 2018 să devină, în premieră, lider al pieţei bancare locale, depăşind BCR care a fost timp de două decenii liderul tradiţional al bankingului local.