Clujeanul care vrea să revoluționeze construcțiile. Încălzirea și răcirea vin din plafon, care devine un uriaș calorifer
În cadrul unui panel la nZEB Expo, dezvoltatorul imobiliar Florin Mariș de la compania Hexagon a discutat despre soluțiile inovatoare pe care le aplică pentru a face construcțiile mai sustenabile și accesibile. Mariș a subliniat că tehnologiile folosite nu doar că reduc costurile energetice, dar și contribuie la confortul locatarilor, în timp ce mențin prețurile de construcție la un nivel competitiv.
Jaluzele controlate automat
„Pierdem un lucru foarte important, energia pe care o putem capta de la soare. În perioada de iarnă, de exemplu,” a explicat Florin Mariș. În acest sens, compania Hexagon a introdus un sistem inteligent de jaluzele orientabile, controlat automat, care optimizează utilizarea energiei solare în funcție de sezon. „Pe perioada de vară, jaluzelele resping radiația termică, iar iarna permit pătrunderea acesteia, astfel încât să beneficiem de aportul termic natural,” a adăugat acesta.
Plăcile de beton încălzesc, dar și răcesc
Hexagon implementează, de asemenea, un sistem de „temperare a miezului de beton,” o tehnologie de încălzire și răcire prin radiație directă a plăcilor de beton. „Este un game changer pentru industria asta să ai un sistem energetic interior care să îți permită să faci atât cald, cât și rece,” a declarat Mariș. Acest sistem reduce semnificativ costurile de operare.
Sistemul se utilizează în construcția ansamblului Hexagon ERA (foto sus), de pe malul Nadășului.
Răcire din „beciul bunicilor”
Dar cum răcește Hexagon apartamentele și birourile? Una dintre cele mai interesante caracteristici ale acestui sistem este răcirea naturală sau „free cooling”. „Peste trei ani, vă garantez că toată lumea va vorbi doar despre acest sistem,” a afirmat dezvoltatorul. Mariș a explicat conceptul prin analogia cu temperatura constantă din beciurile tradiționale: „Toată lumea își amintește că în beciul bunicilor erau 10 grade. Dacă ai putea scoate cele 10 grade cu o simplă pompă care împinge apa și o circulă, asta înseamnă că nu plătești pentru producerea de energie.” Astfel, clădirile pot fi răcite cu energie geotermală aproape fără costuri, ceea ce face această tehnologie foarte eficientă.
S-a terminat cu centrala de apartament
O altă componentă esențială a modelului energetic propus de Hexagon este „centrala de cvartal,” o soluție centralizată care deservește mai multe clădiri dintr-o zonă. „Dacă până acum vorbeam de centrală de apartament sau de imobil, astăzi vorbim de un sistem energetic de așa-zis cvartal. Este cel mai optim mod de a produce energie electrică,” a explicat Mariș, subliniind că acest sistem permite distribuirea energiei termice pentru toate clădirile conectate, printr-un punct unic de producție. Desigur, o astfel de abordare este mai simplu de utilizat atunci când construiești un ansamblu de mari dimensiuni.
Soluțiile deja puse în practică de Florin Mariș și Hexagon au fost extrem de lăudate la nZEB Expo și reprezintă un pas important spre sustenabilitate în construcții, cu beneficii atât pentru mediu, cât și pentru locatari.