Cluj-Napoca devine capitala arhitecturii pentru 5 zile la FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     407 Vizualizări.  

Între 30 octombrie și 3 noiembrie, Cluj-Napoca găzduiește FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow, un eveniment unic în România dedicat viitorului arhitecturii și educației în acest domeniu. Organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), festivalul aduce în oraș profesioniști de renume mondial, studenți, decani și pasionați de arhitectură din țară și din străinătate.

În cadrul evenimentului, participanții vor putea asista la conferințe, expoziții, proiecții de film, tururi arhitecturale și ateliere. Tema principală a ediției din acest an este d i v e r s e c i t y, un concept ce explorează diversitatea fenomenelor ce afectează orașele moderne și oportunitățile de dezvoltare urbană pentru viitor.

Printre invitații de prestigiu ai festivalului se numără:

•Peter Zumthor (Elveția), laureat al Premiului Pritzker pentru Arhitectură (2009), unul dintre cei mai respectați arhitecți contemporani.

•Níall McLaughlin (Irlanda), profesor și practician distins cu Premiul Stirling al Royal Institute of British Architects în 2022, recunoscut pentru contribuțiile sale la evoluția arhitecturii.

•Marcio Sequeira de Oliveira, arhitect și inginer brazilian care a revoluționat educația în arhitectură prin inventarea modelului structural Mola.

•Nicola Delon (Franța), fondator al Encore Heureux Architects și participant la Bienala de Arhitectură de la Veneția, cunoscut pentru abordările sale inovatoare în arhitectură și design urban.

•Éric Lapierre (Franța) și Johnny Leya (Belgia, Traumnovelle), teoreticieni și critici ai arhitecturii, care abordează relațiile dintre arhitectură și provocările societale contemporane.

FAST a fost inițiat în 2023 și își propune să faciliteze conexiunea dintre educația academică și practica profesională în arhitectură, reunind în premieră centrele de arhitectură din România: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Oradea și București. Ediția de anul acesta include o conferință dedicată decanilor celor cinci facultăți, precum și prezentarea unui pavilion creat de studenți și profesori din aceste centre.

Evenimentele FAST, detalii despre speakeri și programul complet pot fi accesate pe fast.oar.archi, oferind o oportunitate unică de a explora perspective noi și inovatoare asupra arhitecturii moderne și a viitorului orașelor noastre.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.