Cluj Innovation City plănuiește să aibă profit în 2020 și investește în energie

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

S-a deschis anul trecut, cu mare întârziere, iar în 2020 plănuiește deja să scoată profit. Vorbim despre Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC), parte a unui proiect mai mare, Cluj Innovation City, situat pe dealul Lomb. Vecinul TEAM (Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat și Microîntreprinderi), un centru de sprijinire a afacerilor, încă nu funcționează.

Revenind la CREIC, acesta s-a deschis în urmă cu un an, dar s-a “târât”. Gradul de realizare a veniturilor asumate de management s-a situay, în 2019, sub 28%. Într-un raport prezentat consilierilor locali, directorul Alexandru Coroian se plângea de lipsa unor mijloace de transport în comun, de absența drumurilor de acces, de faptul că nu există autorizație ISU, ba chiar și de neîntabularea clădirilor și lipsa unei adrese. Practic, nici poștașul nu suna la CREIC.

În 2020, același director este mult mai optimist. Cheltuielile de funcționare ar urma să fie, în premieră, mai mici decât veniturile, în urma contractelor încheiate. Cluj Innovation City a semnat 19 contracte de concesiune de terenuri, cinci contracte pentru hale de producție și (aoleu!) doar cinci contracte de chirie în CREIC, promovat ca un Hollywood al Clujului. Profitul estimat e precum calul de dar, nu se caută la dinți, deși e mic: 27.000 de lei.

Cluj Innovation City intră cu o investiție de 1.000.000 de euro și într-un proiect foarte interesant, de cercetare a surselor de energie regenerabile. Pe dealul Lomb se va produce energie solară și eoliană. Proiectul se realizează cu un aport important de fonduri europene. Partener în proiect este Centrul de Cercetare şi Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative – CETATEA. CIC va obține gratuit energie electrică pentru clădiriile din Lomb și pentru iluminatul stradal.

Cluj Innovation City este considerat cel mai complex proiect al municipalității clujene, iar primarul Emil Boc a promis că va avea 20.000 de angajați și 100.000 de locuitori, cu investiții de o jumătate de miliard de euro.

Din păcate, drumul cu patru benzi prevăzut în Lomb a rămas mult în urmă. Miercuri, la Realitatea FM, primarul a spus că este nevoie să se mai stabilizeze dealul cu piloni forați.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.