Claudiu Salanță crede ca Floreștiul trebuie să devină oraș. Și Baciu, și Apahida

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, crede că localitățile mai mari, care încă au statut de comune, ar trebui să devină automat orașe. “Nu se poate ca o comună să fie mai mare decât unele orașe. Este o problemă de legislație. Legile ar trebui să spună că arunci când ai x cetățeni, devii oraș. Iar trecerea de la rural la urban înseamnă că tu, ca administrație, ai obligația de a avea străzi ca în oraș, că trebuie să ai școli, licee. Să ne uităm la Florești, care are cam 50.000 de locuitori, la fel ca Turda. Sunt însă diferențe mari în ceea ce privește dotările publice necesare cetățenilor”, a spus Salanță. 

Acesta a subliniat că există un proiect de lege care se redactează la Ministerul Dezvoltării, conform căruia nu ar mai fi nevoie de referendum pentru ca statutul unei unități administrativ-teritoriale să fie modificat.

Sătenii se tem că o modificare de statut duce automat la creșterea impozitelor.

“Este o falsă problemă cu impozitele. Acestea se stabilesc de către consiliile locale și se poate decide să rămână la fel”, a spus Salanță.

Claudiu Salanță a fost invitatul Real Estate Agenda, de la Napoca FM, emisiune realizată în colaborare cu Media9. L-am întrebat dacă orașele din zona metropolitană ar trebui să se alipească în cele din urmă municipiului. “Da, dar atunci ar trebui să intre și Gilăul, și Jucu”, a spus Salanță.

Real Estate Agenda este difuzată la radio în fiecare luni, la ora 10:05. De asemenea, poate fi urmărită și în format video, pe Facebook.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.