Clădirile de pe planșă i-au „fiert”. „Propuneți locuințe pentru oameni sau grajduri?”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2472 Vizualizări.  

Estetica unui proiect propus astăzi în comisia de urbanism i-a deranjat pe președintele Alin Tișe și pe arhitectul-șef Claudiu Salanță. Vorbim despre patru locuințe protejate, destinate persoanelor cu dizabilități, propus de DGASPC Cluj. Proiectul a fost prezentat de arhitecții Raluca Voinea și Mihai Răscol.

„Dumneavostră v-ați muta acolo?… Și tăcerea este un răspuns”, a intervenit Claudiu Salanță. Alin Tișe a fost și mai dur. „Sunt locuințe pentru oameni sau grajduri?”, a întrebat ironic. Și apoi a tranșat discuția: „Modelul propus ne nemulțumește profund. De la început ați gândit greșit, v-ați gândit că dacă este pentru persoane cu dizabilități pot fi niște hale”.

Arhitecții au explicat că ei se ocupă doar de documentația urbanistică și că arhitectura va fi realizată de un birou stabilit prin licitație. „Noi propunem indicatori urbanistici, o mobilare urbană, nu facem partea de arhitectură. Nu este o imagine estetică. Nu înseamnă că această imagine va fi transpusă în teren”, a afirmat Răscol.

Arhitectul Radu Spânu a reproșat că nu există un spațiu exterior comun, unde persoanele instituționalizate să poată socializa.

Chiar și așa, comisia de urbanism a respins proiectul.

4

clădiri cu câte cinci camere sunt propuse în acest proiect. În fiecare cameră ar urma să locuiască, temporar sau pentru o perioadă mai lungă, persoane cu dizabilități.

Cele patru clădiri urmează să se construiască din fonduri europene și vor deveni proprietatea Consiliului județean, prin DGASPC.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.