Clădirea care găzduiește Teatrul Național și Opera Română va fi reabilitată. Ministrul Culturii: „Există banii pentru aceste investiții”

Autor  admin   în       11 luni în urmã     862 Vizualizări.  

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că urmează în 2024 investiţii în clădiri de patrimoniu şi instituţii culturale şi a dat ca exemple Opera şi Teatrul din Cluj, Muzeul Naţional al României, Teatrul şi Biblioteca din Craiova, aşezămintele Brătianu, Vila Florica.

Raluca Turcan a menţionat că există banii pentru unele dintre aceste investiţii, precum Opera și Teatrul Național Cluj-Napoca.

DECLARAȚIE

„Mă refer la Opera şi Teatrul din Cluj, mă refer la Muzeul Naţional de Istorie al României, mă refer la Teatrul din Craiova, Biblioteca din Craiova, aşezămintele Brătianu, Vila Florica sunt investiţii care vor începe anul viitor, fie prin pregătirea documentaţiei, (…) unele să le începem chiar noi, pentru că sursa de finanţare există. Există bani pentru a realiza o parte dintre aceste investiţii pe care le-am menţionat”.

Raluca Turcan, ministrul Culturii 

La sfârșitul lunii octombrie, Raluca Turcan a fost prezentă la Cluj, unde a declarat,într-o conferinţă de presă, că va fi reabilitată clădirea care găzduieşte Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi Opera din oraş printr-un proiect în valoare de 20 de milioane de euro.

Teatrul Național din Cluj va fi restaurat

Clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Română, construită în stil baroc – rococo în urmă cu aproape 120 de ani

În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, finalizate în 1906, au fost executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner. Clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Janovics Jeno. Construit în stil baroc – rococo, edificiul are o capacitate de 1.000 de locuri și trei rânduri de logie.

La îndemnul lui Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român la data de 14 mai 1919, când a fost preluată de Onisifor Ghibu. La acea vreme Onisifor Ghibu ocupa funcția de secretar general pentru resortul Instrucțiunii și Artelor din cadrul Consiliului Dirigent Român. În același timp, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someșul Mic, în care funcționează și în prezent.

Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919,[5] iar primul spectacol al companiei de limba română în Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.

Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.