Clădire propusă în curtea Radio Cluj. “Este absurd”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     2772 Vizualizări.  

În 2018, Radio Cluj a rămas fără o parcelă din curtea sa. O minte luminată a tăiat 1.200 de metri pătrați din terenul Casei Radioului și l-a trecut în proprietatea Universității Babeș-Bolayi, care propune acolo o clădire în care să funcționeze Facultatea de Matematică. Proiectul a fost contestat de majoritatea arhitecților în ședința de astăzi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

Lângă clădirea cu parter și un etaj, unde funcționează Radio Cluj și TVR Cluj, a fost gândit un edificiu cu două niveluri de subsol, parter, două etaje întregi și unul retras, care ar urma să ocupe 1.100 din cei 1.200 de metri ai parcelei. 15.50 de metri este înălțimea propusă pentru clădirea nouă.

Principiul pe care a mers UBB a părut extras fix din vremurile de care Clujul vrea să uite: oriunde există un spațiu verde tragem un bloc.

“De ce atât de mare? Cum s-a ajuns aici. Noua clădire va eclipsa Casa Radio, o va ascunde dinspre Someș, ea nu va mai exista. Este o clădire anacronică”, a spus Adrian Iancu. “Nu face cinste UBB. Se vede că este o parcelă dezmembrată, nu cred că trebuie să avem această intervenție”, a subliniat și Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului. “Casa Radio este o clădire cu o arhitectură de bună calitate din anii ’60. Nu îmi place ce văd”, a fost de părere și arhitectul Voicu Bozac. “Casa Radio este o clădire categoric ilustrativă pentru epoca sa, un edificu important din punct de vedere cultural. Ce se propune aici este absurd”, a completat Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului.

Singurul care a rămas pe metereze a fost viceprimarul Dan Tarcea, președinte de ședință, care a devenit avocatul UBB. “Nu putem interzice o construcție numai pentru că nu putem vedea dintr-o anumită perspectivă o anumită clădire. Că nu o vedem 10 secunde dinspre Someș, când trecem cu mașina. Este absurd ca parcela să fie declarată neconstruibilă. Dacă cei de la Radio doreau să cumpere acel teren, ar fi trebuit să îl cumpere. Nu putem spune stop construcțiilor, este un demers exagerat”.

Discursul lui Tarcea nu i-a făcut să cedeze pe specialiști. Dimpotrivă. Claudiu Salanță a spus că Grigorescu și Gheorgheni au fost gândite într-un anumit fel de către cunoscutul arhitect Vasile Mitrea, în anii ’60, și a existat un motiv pentru care clădirea a primit o curte generoasă. Adrian Iancu a amintit de decizii controversate ale Primăriei, care s-au lovit de societatea civilă; a atras atenția că, în acest caz, ar putea apărea o reacție dură din partea Radio Cluj și TVR Cluj, care funcționează împreună în clădirea din Grigorescu.

Așa că cel care a cedat a fost viceprimarul. El a cerut UBB să aducă argumente suplimentare în favoarea proiectului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.