Ciprian Aron: Sunt curios dacă Rareș Bogdan îi urechează pe Emil Boc și Alin Tișe

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     2009 Vizualizări.  

Îl știți pe Ciprian Aron din media: este prezent la televiziune, la radio, în presa online. Vorbește despre politică și, dincolo de faptul că asta este o atribuție de serviciu, este chiar pasionat de politică. L-am invitat la un interviu, pentru a comenta situația partidelor și candidaților înaintea alegerilor locale. 

Am vorbit împreună despre Emil Boc, Alin Tișe și PNL, despre Alexandru Cordoș și PSD, despre Remus Lăpușan și Pro România, despre candidații USR-PLUS. 

Așa cum veți vedea, Ciprian Aron a stabilit cine sunt marii favoriți ai acestor alegeri și ce le lipsește unora dintre candidați ca să câștige.

– Ciprian, cum vezi alinierea partidelor înaintea alegerilor locale?

– Cred că este un moment atipic, lucru generat și de pandemie, respectiv de o posibilă criză socială și economică. Cei-i drept, PNL beneficiază de alonja candidatului pentru Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc. Se pune doar problema scorului pe care PNL îl va lua din nou pe municipiu, adică dacă este peste 50% sau aproape de 50 de procente. La nivel de județ, este pentru prima dată când un partid va reuși același lucru, asta datorită performanței liberalilor, în speță a lui Alin Tișe, de a transfera mai mulți primari. Să aducă Turda, Dej și câteva localități rurale, care sunt un fel de sateliți ai celor două municipii, garantează un scor mare, probabil cu 5 în față. E posibil ca PNL să aibă o viitoare majoritate în Consiliul Local Cluj-Napoca și în Consiliul Județean.

– În dex-ul politic, să atragi niștre primari de la PSD la PNL se numește performanță?

– Cred că la această întrebare ar putea să răspundă prim-vicepreședintele politic al partidului, care spunea: “niciun transfer”. Oare Rareș Bogdan, și sper să mă citezi ca atare, îi dojenește pe membrul simplu de partid Emil Boc sau pe membrul simplu, la nivel național, Alin Tișe? Sunt foarte curios dacă Rareș Bogdan îi “urechează” pentru transferurile respective. Trecând peste această glumă sau constatare a momentului, așa se scrie politica. Dacă e să îl luăm pe primarul de la Turda, am înțeles că domnia sa a fost, la începuturile carierei politice, în PL 93. Deci oarecum se întoarce la matcă. Nu mai contează ideologia și doctrina în România, contează oportunitatea, care s-a văzut la nivel național în toate transferurile realizate la nivel politic.

– Cei de la USR-PLUS nu au intenția de a face nicio alianță pre-electorală, chiar și acolo unde asta le-ar aduce beneficii. Este o chestiune de moralitate sau de stângăcie politică?

– Ar fi foarte bine să fie o chestiune de principii. În măsura în care rămâi consecvent unei idei, ideea respectivă cu timpul se poate impune. Și poți crea un precedent foarte sănătos. Eu sper din suflet să fie o trăsătură de principialitate, hai să-i spunem de “donquijotism” politic. Evident, vor fi costuri. Impresia mea este că cei de la USR-PLUS au pierdut un tempo foarte important, la prezidențiale, când Dan Barna a avut o prestație destul de slabă. USR-PLUS a mai pierdut un tempo și în perioada acestei pandemii, când nu a reușit să facă un bilanț al gafelor guvernării. Și atunci, oamenii sunt într-o situație sui generis, nici pe cal, nici în căruță, iar asta din punct de vedere al poziționării s-ar putea să îi coste.

– Cum vezi șansele principalilor candidați ai USR-PLUS, Emanuel Ungureanu și Cătălin Sălăgean?

– Emanuel Ungureanu este o persoană foarte cunoscută, face foarte mult în zona sănătății și a ONG-ului caritabil pe care l-a înființat cum mult înainte de a intra în politică. Faptul că se ocupă de niște copii bolnavi este un lucru absolut de remarcat și de apreciat. Cred că din punct de vedere local, Emanuel Ungureanu nu a fost la fel de prezent cum a fost în politica națională. Aici poate fi un dezavantaj. Din interviurile cu membrii USR, ei vorbeau de faptul că își doresc poziția de viceprimar. Atunci când îți dorești puțin, obții și mai puțin. Se spune că trebuie să îți dorești mult ca să obții măcar ceva apropiat de ceea ce ți-ai propus inițial. La nivel județean, absența unor structuri locale puternice – știm foarte bine că USR-PLUS nu este foarte bine reprezentat în județ – s-ar putea să îl dezavantajeze pe Cătălin Sălăgean.

– Alexandru Cordoș la PSD Cluj.

– Este o variantă de moment. Eu mă gândesc că PSD Cluj este în cel mai prost moment din toate posibile, nu cred că cel mai mare partid din România a avut vreun moment mai slab decât acum. Cred că pentru cei din Cluj va conta mai mult faptul că Vasile Dâncu a devenit președintele Consiliului Național al PSD. Și s-ar putea ca asta să transfere un soi de energie sau de mândrie locală primarilor sau candidaților partidului.

– Nu s-a transferat mândria aceasta la Pro România, unde se regăsesc Ioan Rus, Aurelia Cristea, Remus Lăpușan?

– Pro România are un mare avantaj, faptul că Remus Lăpușan este un foarte bun organizator. Și-a securizat foarte mulți membri, recuperați din diverse localități din județ. Asta s-ar putea să fie un avantaj. Și faptul că Pro România sună mai fresh decât PSD. Performanțele social-democraților la nivel național au reușit să creeze imaginea aceasta de partid obosit. Pro România este un partid nou, chiar dacă sunt aceeași oameni.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.