Cine vine după UMB. Companiile din România care au început să câștige mari proiecte de infrastructură

Autor  admin   în       3 luni în urmã     7952 Vizualizări.  

Firmele româneÈ™ti de construcÈ›ii au făcut un salt important, în ceea ce priveÈ™te cifra de afaceri, în ultima perioadă. Asta după ce au „promovat” de la statutul de subcontractant al marilor companii străine la cel de principal contractor. Am văzut cu toÈ›ii modul în care a evoluat UMB, dar vin din urmă È™i alÈ›i antreprenori. Dacă vorbim despre Transilvania, în baza datelor financiare din 2023, consultate de Economedia.ro, ies în evidență două companii.

Dimex 2000

Firma de construcții din Bistrița Năsăud controlată de familia Scurtu a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 273 milioane lei, în creștere cu 50% față de 2022, un profit net de 14 milioane lei, de la 6,8 milioane lei în 2022 și 199 de angajați.

Compania construiește Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania, primul contract pentru infrastructura mare al constructorilor. În luna martie, Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania a ajuns la aprox. 15 % execuție și ar putea fi terminat în decembrie 2024, conform promisiunilor constructorului. Lucrările au început în toamna anului trecut, iar progresul Dimex 2000 (lider de proiect) este foarte bun cu o mobilizare de peste 200 de drumari și 170 de utilaje luna trecută, conform raportării CNAIR. În traseu, Drumul Expres are o lungime de 5 kilometri, dar cu alți 10 kilometri reprezentând bretele nodurilor rutiere de la DN 1 și A3. Va fi al doilea drum Expres din Transilvania, la sfârșitul lunii urmând să fie deschisă Legătura Oradea-Autostrada Transilvania (Biharia-Borș). Proiectul include 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi).

Precon Transilvania

Compania (despre care se zvonește că ar fi controlată de Beniamin Rus, patronul Selina) a înregistrat anul trecut creșteri uriașe ale cifrei de afaceri, precum și ale profitului: de la 33,1 milioane lei cifră de afaceri în 2022 la 265 milioane lei, respectiv de la un profit de 3 milioane lei în 2022 la unul de 25 milioane lei anul trecut. Precon a încheiat 2023 cu un număr mediu de 173 de angajați.

Oficial, CNAIR a semnat pe 15 martie contractul pentru lotul Chiribiș-Biharia (29 km.) cu Asocierea Precon-Citadina, dar pe 20 și 21 martie, Selina lansează sesiunile de angajare pentru acest lot de autostradă. Contractul a fost semnat cu Asocierea Precon Transilvania (Lider) Citadina 98 pentru o ofertă de aproape 800 milioane lei, dublu față de contractul reziliat în 2022 cu Selina. Spre deosebire de lotul vecin (Suplacu de Barcău-Chiribiș executat aproape jumătate de Bechtel) pe secțiunea Precon/Selina lucrările se reiau, practic de la început. Licitația de 877 milioane lei pentru lotul Chiribiș – Biharia cu o lungime de 28 km a fost lansată în august 2022, după ce în mai CNAIR reziliase contractul cu Selina. După rezilierea contractului, Selina a primit certificat negativ și a atacat decizia în instanță. Asocierea are la dispoziție 24 luni (din care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de executie a lucrărilor) pentru finalizarea celor 28,55 de km ai acestei secțiuni de autostradă.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.