Cine sunt noii directori sau directori adjuncți de școli instalați anul acesta

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     6701 Vizualizări.  

Mandatele directorilor și directorilor adjuncți de școli au expirat în 8 ianuarie. În județul Cluj, majoritatea au fost menținuți în funcții până la organizarea altor concursuri. Momentan, nu se știe cum vor fi organizate acestea sau dacă vor avea loc. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în spațiul public ideea înlocuirii concursurilor cu un scrutin: directorii să fie aleși prin vot de profesorii cu normă întreagă. Dar încă nu e nimic oficial.

Pe de altă parte, directorii sau directorii adjuncți care nu și-au făcut bine treaba au fost înlocuiți. Sunt doar nouă cazuri din totalul de 141 directori și 47 directori adjuncți cărora le-au expirat mandatele. Iată ce spune Marinela Marc, inspectorul școlar general al județului Cluj:

“În data de 08.01.2021 au încetat de drept contractele de management educațional ale directorilor/directorilor adjuncți care au susținut concurs de ocupare a acestor funcții în perioada septembrie-decembrie 2016, respectiv 141 directori și 47 directori adjuncți. Dintre aceștia, pentru un număr de 6 directori și 3 directori adjuncți nu a fost acordată detașarea în interesul învățământului până la sfârșitul anului școlar, propunându-se schimbări. Printre motivele care au stat la baza deciziei Consiliului de Administrație al I.S.J. Cluj se numără: managerierea defectuoasă a unor activități specifice (deschiderea în bune condiții a anului școlar, comunicarea corectă și în timp util a unor date solicitate de ISJ /MEC/alte instituții), lipsa de comunicare cu cadrele didactice, părinții, autoritățile locale, în vederea luării celor mai bune decizii pentru unitatea de învățământ, incapacitatea de a gestiona situații care impuneau reacții si decizii imediate. La această situație se adaugă o pensionare la cerere de pe funcția de director, situație în care actualul director adjunct a fost numit director, iar pe postul de director adjunct a fost numit un cadru didactic titular, la propunerea unității de învățământ. Menționăm că, potrivit legii, până la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de director/director adjunct, numirea directorilor se face prin decizia inspectorului școlar general, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar”.

Cele mai importante înlocuiri s-au făcut la liceul Liviu Rebreanu, care are o nouă directoare, la Clubul sportiv școlar “Viitorul”, unde a fost instalat un director nou, respectiv la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, unde s-a schimbat directorul adjunct; profesorul de istorie o înlocuiește pe profesoara de engleză.

Lista noilor celor numiți la început de an:

  • Clubul Școlar Sportiv „Viitorul” Cluj-Napoca – Giurgiu  L. Alin-Liviu – director
  • Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienți De Auz Cluj-Napoca – Dunca N. Nicoleta-Maria – director
  • Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienți De Auz Cluj-Napoca – Radu  I. Ofelia-Maria – director adjunct
  • Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca – Rad P. Ciprian – director adjunct
  • Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca – Cistian V. Mihaela-Roxana – director
  • Școala Profesională Specială „Samus” Cluj – Napoca – Sferle A.Teofana-Linda – director adjunct
  • Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla – Iftinca I.Corina Anamaria – director
  • Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin – Bența V. Dan – director adjunct
  • Școala Gimnazială Călățele, Com. Călățele – Șandor V. Elena – director
  • Școala Gimnazială Căpușu Mare, Com. Căpușu Mare – Chereji G. Delia-Cosmina – director
  • Școala Gimnazială Cojocna, Com. Cojocna – Cornea T. Teodora-Ioana – director
  • Școala Gimnazială Negreni, Com. Negreni – Varadi A. Florina-Mihaela – director

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.