Cine profită de lărgirea străzii Bună Ziua. Se propun două blocuri de 16 etaje
Pe strada Bună Ziua se pregătește construirea unui ansamblu imobiliar format din două blocuri de mari dimensiuni. Vor avea 16 etaje fiecare – subsol, două niveluri de demisol, parter, 15 etaje întregi și unul retras. Au stat la sertar până acum, însă ies la iveală odată cu mult-așteptata finalizare a lucrărilor de lărgire la trei benzi a arterei din sudul Clujului.
Vă amintiți, desigur, că proiectele cu peste 24 de apartamente de pe Bună Ziua au fost blocate de Primărie, din faza aprobării studiilor de oportunitate, din cauza problemelor de trafic. Acum vedem care dintre investitori prind viteză odată cu realizarea acestei investiții a municipalității, pentru care a fost nevoie de exproprieri de terenuri.
Pe website-ul Primăriei a apărut, în consultare publică, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru acest proiect. Arealul pe care îl dețin investitorii este de peste 19.000 de metri pătrați; există un front la stradă de 122 de metri. Dezvoltatorii propun o zonă verde de 6.000 de metri pătrați și sunt dispuși să construiască pe cheltuiala lor o grădiniță.
Blocurile ar urma să se ridice lângă Lidl, foarte aproape de zona unde vecinii s-au opus în zadar construirii a două blocuri de zece etaje care ucid traficul la orele de vârf de pe străzile Vasile Contra și Trifoiului.
Bună Ziua are grad de încărcare 100% la orele de vârf. Poate un studiu de trafic nou ne-ar putea spune dacă plantarea acestui nou ansamblu imobiliar nu face zadarnică apariția celei de-a treia benzi.
Imobilul va avea 97 de birouri, 260 de apartamente, spații comerciale și de alimentație publică, o sală de sport și amintita grădiniță. Se vor amenaja 365 de locuri de parcare pentru biciclete, 20 supraterane și 354 în garajul de la demisol.
55
de metri ar urma să aibă clădirea în cel mai înalt punct al său.
“Se propune realizarea unui ansamblu urbanistic dispus pe partea estică a parcelei, în așa fel ca partea vestică a parcelei, de forma dreptunghiulară cu latura de 122 metri la strada Buna Ziua, să devină o zonă verde compactă scuar, cu o suprafață de 6000 metri pătrați, cu deschidere de 52 metri liniari la strada Bună Ziua. În acest sens, se propune un regim de înălțime mai mare decât cel prevăzut prin PUG (dar cu condiții de amplasament față de limite diferite) și concentrarea clădirilor în partea estică a parcelei. În partea vestică, unica clădire amplasata va fi cu funcțiunea de grădinița și se va poziționa în continuarea directă a scuarului, în partea posterioară a zonei verzi propuse”, se arată în documentație.
Investitorii sunt STK Properties și Emergent Real Estate. În spatele acestor societăți este fondul închis de investiții STK Emergent, condus de Nicolae Pascu. “Fondul s-a înfiinţat în anul 2006 cu atragere privată de resurse pentru a profita de oportunităţile de pe piaţa bursieră care se afla într-un trend multianual de creştere (din aprilie 2001 pana la finalul anului 2005 s-au obţinut randamente de 3 şi 4 cifre pe principalii indici bursieri). În septembrie 2008 STK Emergent s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, devenind primul fond închis de acţiuni cotat la categoria Fonduri”, se arată pe website-ul instituției financiare. Printre cei implicați îi găsim pe Dumitru Matiș, fostul decan de la Facultatea de Studii Economice, și Claudiu Șugar, de la Crama La Salina.