Cine dă direcția Clujului: Primăria, universitățile sau mediul economic? Rectorul UBB: „Ca regulă generală, aș spune că administrația publică nu a fost «farul»”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1443 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, lasă mereu să se înțeleagă (sau o spune direct) că municipalitatea este cheia. Farul. Miezul. Că orașul zboară și că pilotul este primarul. Iar aici se poate face o discuție, deși până la urmă important este că direcția Clujului este spre înainte, și încă destul de repede. 

I-am propus tema rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9. 

“Ca regulă generală, aș spune că administrația publică nu a fost «farul». Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai mare (din România n.r.) și una dintre cele mai bune și când Clujul mergea prost. Și ne amintim de vremurile când Clujul mergea prost. În acest moment este însă o legătură bidirecțională. Adică este clar că mediul academic este motorul, care dinamizează și zona economică, și administrația, dar în același timp administrația și mediul economic influențează zona academică. Mai mult, administrația cu zona economică au la rândul lor o legătură bidirecțională. Deci în momentul acesta suntem un ecosistem, chiar dacă, repet, dovezile istorice ne arată că mediul academic poate supraviețui și când orașul merge prost”, a spus Daniel David.

49.000

de studenți are UBB, însă cifra este aproximativă. Sunt cuprinși cei care studiază la Cluj, dar și în campusurile din orașele unde universitatea are extensii.

L-am întrebat pe rectorul UBB și dacă are încredere în proiectele de miliarde ale Clujului: metrou, centură metropolitană, tren metropolitan. Pe Facebook, clujenii se arată adesea sceptici când aud despre aceste investiții. În acest moment, metroul este în licitație, centura a fost avizată de mediu și urmează să fie aprobată în guvern, iar trenul metropolitan este undeva departe, tras pe o linie părăsită.

“Dacă ești un om rațional, nu pot să nu ai o anumită doză de încredere. Sigur, trebuie să ai și o doză de realism. Eu am o doză de încredere pentru că văd că aici au fost prinse în planuri naționale, cu buget mare, s-au cheltuit deja o mulțime de bani, pentru tot felul de studii. Nu ai cum să nu te gândești că totuși oamenii sunt raționali, dacă încep să prindă astfel de proiecte în planuri naționale, planuri locale, și încep să aloce buget. În același timp trebuie să fii realist. Că aici e problema. Oamenii se așteaptă ca metroul să-l faci peste noapte, ca să exagerez. Iar rețeaua de tren metropolitan s-o facem fulger. Ori uitați-vă câte probleme sunt. Mă gândesc eu, ca rector – ce-i drept, la cea mai mare universitate din țară, dar totuși nu se compară cu complexitatea unui oraș mare, noi suntem doar un mini-oraș – cum se dau peste cap o grămadă de licitații mari. Ai banii, se fac licitații, pe când este un câștigător apar contestații, care îți amână proiectele. Altfel spus, am încredere, dar în același timp trebuie să ai și o atitudine realistă față de astfel de proiecte. Iar acestea ne vor marca peste mulți ani, nu vor fi imediat”, a subliniat Daniel David.

Puteți vedea emisiunea cu Daniel David mai jos:

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.