Cine e de vină: părintele sau cadrul didactic? SONDAJ
Totul a plecat de la o „atenție” de 8 Martie: 900 de lei pentru doamna învățătoare. S-a întâmplat la Colegiul Național „George Coșbuc” și a ajuns la urechile deputatului Emanuel Ungureanu, care a reacționat. Acesta a cerut ferm ca părinții să se oprească din această practică a mitei deghizate.
Adevărul este că părinții au scuze.
Au fost educați într-un fel, asta e prima (dau bani și la doctor, de ce nu ar oferi și cadrului didactic?), și se tem pentru calitatea educației oferite copiilor lor, iar aceasta este a doua scuză. Ce nu observă este că plătesc această calitate a educației peste limitele biologice: cu trei mâini. Salariul învățătoarei vine de la bugetul la care contribuim toți – asta este prima, un al doilea venit al dânsei, deloc neglijabil, este cel generat de after school-ul plătit direct de părinți – asta e a doua; cadourile sunt date cu a treia mână.
Învățătoarea are și ea scuze.
Toată lumea primește, ea de ce nu? Aud că la unele școli, e chiar un concurs în cancelarie. Acolo e locul unde cadrele didactice se fălesc cu darurile primite. În ciuda evidenței, a bunului simț, a mileniului în care trăim, a direcției sănătoase în care ar trebui să o apucăm, noi, ca nație, toată lumea e fericită. Mai puțin Emanuel Ungureanu.
Mesajul lui Ungureanu
„Îmi vine să vomez!”
Aceasta a fost exclamația la adresa mea, venită din partea unui cadru didactic din Colegiul George Coșbuc care a intrat în cabinetul directorului în timp ce discutam cu el despre comunicatul tip „pumn în gură” la adresa părinților care au denunțat practica cadourilor din această școală și din alte unități de învățământ din Cluj-Napoca.
După reacțiile din presă și de pe grupurile interne din această școală, directorul de la George Coșbuc, Valentin Maxim Oros, a reacționat dur împotriva părinților care se opun practicii mitei în școli.
Nu a suflat nicio secundă vreo vorbă despre părinții care oferă aceste cadouri în mod nejustificat și cadrele didactice care le primesc.
Revin cu rugămintea publică ca aceste practici să înceteze în toate școlile din România.
Este datoria mea de deputat să atrag atenția că aceste practici comuniste perpetuează mentalități nesănătoase de care se pot molipsi copiii noștri!
Acum, directorul Colegiului Național “George Coșbuc”, Valentin Maxim Oros, spune că este vorba de o campanie susținută “de blamare a școlii”.
Comunicatul școlii vorbește despre „ideea de autoritate”
Iată comunicatul directorului Colegiului, Valentin Maxim-Oros, în care acesta ia apărarea învățătoarei.
„Școala nu are instrumentele necesare pentru a se apăra eficient în fața acestor campanii denigratoare și nici nu dorește să poarte polemici inutile cu cei care se cred specialiști în toate. În acest context, cadrele didactice sunt supuse unei presiuni uriașe din partea celor care ar trebui să le fie parteneri educaționale și nu adversari. Ultimul derapaj a afectat imaginea școlii și a lezat demnitatea unui cadru didactic, Dana Chiș, învățătoare cu o probitate morală de netăgăduit. Actul educativ îndeplinit excelent și deontologia profesională a doamnei învățătoare sunt realități cunoscute conducerii școlii și colegilor de breaslă și nu pot fi puse sub semnul întrebării în urma unor «dezvăluiri senzaționale» care nu se fundamentează pe certitudini. Dragi părinți, o educație reușită presupune o relație bazată pe încredere și respect reciproc. Vă îndemnăm să contribuiți la sădirea în mintea copilului a ideii de autoritate pe care școala și dascălul trebuie să o reprezinte. Învățătorii și profesorii școlii noastre sunt profesioniști, au expertiza necesară îndeplinirii actului educațional și merită din plin sprijinul și încrederea dumneavoastră”.
Vă invit să răspundeți la sondaj. Întrebarea este cea din titlu.
AICI SONDAJUL ONLINE.