Cine creditează Primăria? Contract pe 30 de ani așteptat sub bradul de Crăciun

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1021 Vizualizări.  

Primăria clujeană a publicat pe platforma de achiziții publice un anunț prin care solicită un credit pe termen lung. 400.000.000 de lei este suma de care ar avea nevoie municipalitatea și pe care plănuiește să o ramburseze în 30 de ani.

84

de milioane este valoarea, în moneda euro, a creditului pe care intenționează să îl angajeze Primăria Cluj-Napoca.

Solicitarea creditului a fost aprobată de Consiliul Local, în ședința din 5 martie 2019. Primarul Emil Boc anunța atunci că banii vor fi folosiți, în principal, pentru construirea Filarmonicii, dar, tot din acești bani, urmează să fie reabilitate și o serie de clădiri din centrul orașului și modernizat pasajul de la gară. Boc a susținut că noua contractare este una posibilă, dat find faptul că gradul de îndatorare al municipalității este de 6%. Limita de îndatorare maximă permisă de lege este de 30% din veniturile proprii.

Licitația se face pe criteriului prețului cel mai mic (în acest caz al dobânzii cele mai reduse), iar ofertele pot fi depuse până aproape de Ajunul Crăciunului, în 23 decembrie, ora 15. Banii ar urma să intre în conturile Primăriei în 2020.

În 2011, Primăria a contractat un credit de 300 de milioane de lei de la CEC Bank. Creditul a fost angajat tot pe 30 de ani, așadar urmează să fie achitat până în 2041. Ratele se achită trimestrial. Pe de altă parte, Primăria mai are un credit de 150 de milioane de lei, luat în 2009, care urmează să fie achitat până în 2030. Ambele aceste credite pentru care Clujul plătește rate trimestriale au fost angajate pe vremea când primar era Sorin Apostu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.