Chiar vom vedea așa ceva, la Cluj? „O clădire excepțională pentru arhitectura românească, parking, ieșire la metrou, spații comerciale și de agrement” + Strada care rămâne cu două din cele patru benzi

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     9473 Vizualizări.  

Proiect +1. După ce au realizat planul de lărgire a carosabilului din zona Platinia, arhitecții bucureșteni de la Fip Consulting au primit din partea Primăriei Cluj-Napoca și sarcina de a regândi “groapa” din Mărăști. Mai concret, amenajarea străzilor adiacente Expo Transilvania pe principiul “oraș pentru pietoni”, realizarea unui parc și a unui parking. Proiectul a fost întors astăzi pe toate fețele, în cadrul Centrului de inovare și imaginație civică, condus de Ovidiu Cîmpean și aflat la prima sa ediție din 2022.

Fip Consulting s.r.l. este manageriat de Radu Andronic, iar șefa de proiect a fost arhitecta Cerasella Crăciun. Randările arată spectaculos, dar e ca și cum ne-am face fotografii și am aplica filtre. Zona nu va arăta niciodată ca în randările acestea.

15

hectare, aproximativ, măsoară suprafața studiată de arhitecți. Conține străzile Dâmboviței, Ialomiței, Tribunul Vlăduțiu și aleea Dâmboviței, incinta Expo Transilvania, parcul Aurel Vlaicu și poligonul auto IRA.

“Proiectul va beneficia de fonduri europene, dar și de la bugetul local. Mărăști este un cartier-fanion și merită această modernizare”, a spus primarul Clujului, Emil Boc.

Zona va beneficia de două parkinguri, unul suprateran și unul subteran. În total, 350 de locuri. “Având în vedere spațiul și nevoile zonei, am ajuns la concluzia că e mai bine să proiectăm două parkinguri în loc de unul singur”, a explicat Andronic.

1.000

de arbuști noi ar urma să fie plantați pe toată suprafața studiată.

Proiectul prevede pietonalizare aleea Dâmboviței (dar unde vor avea totuși acces riveranii), trotuare cu mobilier urban, iluminat public și vegetație. Strada Ialomiței ar urma să rămână cu două benzi din patru. Atâta că pe două dintre acestea acum se parchează. Benzile vor avea trei metri lățime și vor fi completate cu piste de biciclete de 1,70 metri pe fiecare sens. Este propusă o lățire a trotuarelor și realizarea de aliniamente de arbori.

O clădire care “ia ochii” este propusă în proiect. Va avea parking, dar și spații comerciale. De asemenea, în zonă ar urma să se construiască un pasaj pietonal.

“Proiectul nostru are fericirea, dar și nefericirea, să se suprapună funcțional și geografic cu alte trei proiecte mari: metroul, care are două stații pe amplasamentul nostru, Viitorului și IRA, o stație din proiectul de tren metropolitan și coridorul de mobilitate durabilă nord, iar noi trebuie să ne integrăm cu aceste proiecte. (…)

Avem posibilitatea de a crea la podul IRA, unde în momentul de față este o zonă betonată de poligon de școală de șoferi și zonă neamenajată, să creăm o clădire excepțională pentru arhitectura românească, o parcare multietajată cu terminal intermodal, cu ieșiri pentru stația de metrou, cu spații comerciale, cu spații de agrement, cu acoperiș verde, rampă care să coboare în parc. (…)

Așa ceva nu s-a mai făcut în Țara Românescă: tren, metrou, stradă, două parkinguri, parc”, a spus Radu Andronic.

About