Chiar și arhitectul e nemulțumit de lucrările din Parcul Ștefan cel Mare. „Meseria nu se învață pe parcurs”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2070 Vizualizări.  

Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, realizată în colaborare cu Media9, arhitectul Szabolcs Guttmann a vorbit despre Parcul Ștefan cel Mare. Firma sa a făcut desenul, iar de execuție se ocupă Garden Center, o companie din Ilfov.

Mi-e milă de constructor când mergem: «mai refaceți o dată»”

Guttman s-a arătat nemulțumit de calitatea execuției; se vede cu ochiul liber, nu e nevoie de vreo ruletă, totul este inegal și nealiniat, iar pantele sunt întâmplătoare. Urât, nu găsim alt cuvânt care să exprime pe scurt munca de mântuială.

Primarul Clujului, Emil Boc, susține în continuare că proiectul a fost finalizat în 31 decembrie (și care trebuia de fapt închis în vara trecută) și că acum se mai lucrează doar la scena pe care vor evolua artiștii teatrului sau operei. Greșit. Se lucrează și în față, și pe lateral, și în spate, se încearcă ascunderea unor greșeli care s-au făcut pe durata șantierului.

În emisiune, Guttman Szabolcs s-a declarat „absolut de acord” că execuția din Parcul Ștefan cel Mare este proastă

„Elementul «pietrar» e o meserie, nu se învață pe parcurs. Nu se poate să refaci de trei ori. Mi-e milă de constructor când mergem: „mai refaceți o dată; mai refaceți o dată”. Din păcate asta se întâmplă”, a spus arhitectul. Dacă va exista o comisie de recepție care își va face datoria la sânge, toată piatra va trebui scoasă și pusă din nou.

„Spațiu pentru pietoni”

Cât despre proiect, Guttmann a amintit două mari lucrări (Piața Mare din Sibiu, la care a participat, și Piața Unirii din Cluj – n.r.), întâmpinate cu multe nemulțumiri la început.

„Piața Unirii a fost primită cu multe controverse referitoare la iarba verde și la piatră. Pentru <piatră>, evenimentele care au loc aici, sociale, culturale, ale administrației etc., au prins bine. Dar dacă e să comparăm, trebuie să recunosc că festivalul de film de la Cluj (TIFF – n.r.) nu se compară după ce se-ncheie aici și pleacă în deplasare la Sibiu.

Acolo chiar ești un domn când te pui în scaun, nu te deranjează niciun fel de trafic. Bine, ăsta e, poate, și avantajul orașelor oarecum mai mici, cu diferențe topografice și evolutive. Dar asta arată cât de mult înseamnă un spațiu pentru pietoni și nu pentru trafic!”, a explicat Szabolcs Guttmann.

Urmărește întreaga emisiune mai jos:

Cine este Szabolcs Guttmann. Scurt CV 

Szabolcs István GUTTMAN este arhitect specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice, doctor în istorie (cu lucrarea Centrul istoric din Sibiu în perioada post-modernă) și cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și al Universității din Oradea.

A fost arhitect-șef al municipiului Sibiu între anii 2002 – 2008, în perioada realizării investițiilor de regenerare a centrului istoric ce au precedat evenimentele din anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Este expert atestat de către Ministerul Culturii pe domeniile arhitectură, urbanism, parcuri și grădini, fiind în trecut președinte al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice pentru județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj. În prezent conduce propriile birouri de proiectare.

Este membru fondator al Ordinului Arhitecților din România și a fost președinte al filialei Transilvania a OAR (2010 – 2018), ocupând astăzi poziția de vicepreședinte al filialei. Crede că reabilitarea și reconfigurarea spațiilor publice din centrele istorice ale localităților din România trebuie să reprezinte o prioritate în planificarea dezvoltării acestora.

A fost premiat în 2003 cu Premiul Kós Károly pentru Ocrotirea și Reabilitarea localităților istorice din partea Ministerului de Interne din Ungaria, în 2013 cu Premiul Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor Istorice din partea Asociației Kelemen Lajos din Cluj, respectiv în 2019 cu Premiul Pro Architektura din partea Academiei de Artă din Ungaria.

Sursa: Site-ul Uniunii Arhitecților din România

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.