Cetatea lui Gelu, în 90 de secunde
Vă mai amintiți de la școală de voievozii Gelu, Menumorut și Glad?
Se cunoaște că primul a domnit în zona Someșului, așa se face că Gilăul a fost botezat după numele său. Ostașii lui Gelu au poposit la Moara de Pădure, județul Cluj, și s-au stabilit acolo, pentru că le-a plăcut zona.
Cam la 1,2 kilometri de satul Moara de Pădure, într-o urcare destul de aspră, se găsește ceea ce a mai rămas din cetate.
Localnicii sunt siguri că i-a aparținut lui Gelu; voci puțin mai academice afirmă că a fost construită de un vasal al regelui Bela al III-lea. Cetatea apare prima dată în izvoare scrise în 1324, sub numele Castrum Leta.
- Atenționare: nu este ușor de găsit cărarea către cetate; mergeți la Moara de Pădure și căutați, pe dreapta, casa portocalie și masivă din startul emisiunii video. Pe lângă ea este drumul de urcare.
- Recomandare: luați o sticlă de apă cu voi, urcușul de aprubt și este posibil să vă prindă setea.
Noi vă propunem imagini frumoase de la Cetatea Liteni, în emisiunea Călătorii în 90 de secunde.
Emisiune motorizată de TOYOTA.
CĂLĂTORII ÎN 90 DE SECUNDE: CETATEA LITENI
Cetatea apare prima dată în izvoare scrise în 1324, sub numele Castrum Leta. Mai târziu, în anul 1405, împăratul Sigismund de Luxemburg a dăruit construcția de pe vârf de munte orașului Cluj. În anul 2020, noi v-o dăruim dumneavoastră, sub forma acestor imagini video.
Publicată de Media9 pe Duminică, 20 septembrie 2020