Cercetătorul de la USAMV Cluj, Dan Vodnar, unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din lume
Cu o carieră de peste 16 ani, cercetătorul Dan Vodnar este unul dintre cei mai apreciați cercetători și specialiști internaționali în agricultură și resurse naturale. El își desfășoară activitatea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj și își dedică cercetările inovării tehnologiilor biochimice alimentare. Omul de știință este un susținător al educației și transferului de cunoștințe, formând viitori specialiști în domeniu.
Printre cei mai citați 2% oameni de știință din lume
Dan Vodnar este doctor, cercetător și profesor universitar în gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare, cu o carieră de 16 ani în cercetare și inovare. Este clasificat printre cei mai citați 2% oameni de știință din lume în domeniul Științei Alimentelor, conform Top World Ranking of Scientists realizat de Universitatea Stanford. Mai mult, Dan se află în top 0,05% cercetători la nivel mondial în domeniile Agricultură și Resurse Naturale, realizat de platforma ScholarGPS, conform Pozitivești. Acesta a fost citat de aproape 12.000 de ori.
Aici e CV-ul său și premiile câștigate de-a lungul carierei sale de cercetător.
Profesor la USAMV Cluj
Profesor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, Dan se concentrează pe inovare în biochimie alimentară și tehnologii pentru sustenabilitate și sănătate. De-a lungul timpului, a obținut mai multe brevete naționale și internaționale.
În 2022, echipa condusă de Dan Vodnar a lansat pe piață suplimentul alimentar Echibiotic, un complex simbiotic activ format din șase tulpini de probiotice conceput pentru a reface flora intestinală, dezvoltat și produs în cadrul USAMV Cluj pe baza a 10 ani de cercetări.
„E o recunoaștere a muncii pe care am desfășurat-o de aproape 20 de ani. Dar n-aș fi ajuns aici fără o echipă de tineri extrem de ambițioși, dedicați și inteligenți, care susțin întregul proces. Nu ajungi în acest top cu două-trei publicații, ai nevoie de multe lucrări și de citări relevante din partea comunității științifice și a cohortei reprezentative din domeniul tău. Așa am depășit pragul de 10.000 de citări”, a explicat Dan Vodnar, conform sursei citate.
„Greșeala e dumnezeiască. Cele mai valoroase lecții le-am învățat din propriile greșeli – nimic nu m-a învățat mai mult decât experiența mea. (..) Greșelile par banale, dar ele m-au format și mi-au oferit o experiență de care mă pot folosi în continuare. Am învățat să accept greșeala, dar nu a fost ușor pentru că sunt perfecționist”, a precizat cercetătorul. Printre realizările notabile ale profesorului Vodnar se numără succesul proiectului „Știință cu sare și piper” și cartea cu același nume, publicată în 2024, care aduce în fața publicului secretele gastronomiei moleculare.
Folosind platformele de socializare pentru a educa publicul larg, Dan Vodnar promovează un stil de viață sănătos prin consumul de alimente sănătoase și probiotice, având un impact pozitiv asupra sănătății și educației alimentare.
Ponturi: ce trebui să știm când mergem la cumpărături, alimentația pentru copii, sustenabilitatea în domeniul alimentar, trenduri și multe altele le poți afla dacă intri AICI.
Foto: Arhiva personală