Centura metropolitană. Mai dezleagă nodul rutier de la Gilău, dacă poți!

Proiectanții centurii metropolitane explică susținut deciziile pe care le-au luat. Au avut două dezbateri organizate de Primărie și Agenția de Mediu, au răspuns la întrebări și într-o primă ședință a Comisiei de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Consiliului Județean.
Una dintre soluțiile alese a stârnit multe comentarii: nodul rutier de la Gilău, unde șoferii vor coborî de pe autostradă și vor urca pe centură. Sau invers.
Centura metropolitană pornește din apropiere de terasa Căpuș, trece prin nordul Gilăului, ocolește cimitirul, merge pe lângă autostradă, apoi trece peste ea.
Al doilea nod, cel care va asigura conexiunea dintre centură și autostradă, este gândit dincolo de Someș și de canalul Gilău Florești, foarte aproape de nodul autostrăzii. Va avea legături cu bretelele autostrăzii și cu DN1. Iese acolo o „fundiță” din care e greu de priceput ceva.
„Mi se pare foarte complicat felul în care ați rezolvat legătura dintre centură și autostradă. Felul în care ați tratat localitatea Gilău pe tot parcursul ei mi se pare că nu oferă localității ce trebuie. Șoseaua e prea aproape de case, produce prea mult stres, de ce nu se putea face mai departe și cu un nod dedicat?”, s-a interesat arhitectul Marcel Vancea, în ședința CTATU.
Unul dintre proiectanți, Silviu Tegzeșiu, a explicat că nu se putea duce mai spre nord centura, din cauza reliefului. Apoi a vorbit și despre nod. „Pare complicat, dar nu este, veți vedea. Și celor de la CNAIR li s-a părut, dar au înțeles. Se leagă cu bretelele autostrăzii și se va circula perfect, fără conflicte de trafic și risc de accidente. Șoferii au GPS pe telefoane sau pe mașini, dar vor fi și marcaje foarte ușor de urmat”, a subliniat Tegzeșiu.
Centura metropolitană a Clujului va avea 41 de kilometri – pleacă de pe DN1, între Căpușu și Gilău, trece prin nordul Floreștiului, pe malul Someșului și pe deal, ajunge în Cluj-Napoca pe la Cora și ocolește municipiul pe la sud, taie cartierul Someșeni în două și se continuă pe șoseaua care leagă B-dul Muncii de Apahida, ce urmează să fie lărgită la patru benzi.
Va fi un drum național cu pretenții de autostradă – patru benzi și separator de sens, două tuneluri, multe pasaje și poduri, în total cu 20 de noduri. Se intenționează finanțarea acestui proiect, în valoare de peste 600 de milioane de euro, din fonduri europene.