EXCLUSIV. Centura Clujului, ca autostrăzile. S-a “lotizat”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     10500 Vizualizări.  

Centura metropolitană a Clujului a trecut de aprobarea CNAIR (Compania națională de administrare a infrastructurii rutiere) și urmează să primească undă verde și din partea Ministerului Transporturilor. Apoi, indicatorii tehnic-economici vor trebui aprobați prin hotărâre de guvern. La CNAIR s-a decis însă un lucru foarte important: “lotizarea”. Adică centura ca fi împărțită pe tronsoane, ca autostrăzile; și nu se va face o singură licitație, ci mai multe.

Întrebat despre această măsură, primarul Clujului a fost evaziv. “Vom anunța la momentul potrivit toate măsurile care s-au luat”, a spus Emil Boc, vineri dimineață.

“Lotizarea” pe patru sau cinci tronsoane poate aduce, cu siguranță, un plus de viteză de execuție, dacă vor exista banii necesari. Pe de altă parte, poate veni și cu dezechilibre. Nu uitați ce s-a întâmplat cu cele patru loturi ale autostrăzii A10, dintre Turda și Sebeș; lotul 1 nu este cu adevărat finalizat nici astăzi.

Mai există un aspect sensibil: indicatorii economici. Costul centurii a fost stabilit la începutul primăverii, când s-a predat studiul de fezabilitate. Este clar că prețurile s-au modificat de atunci, vedeți cazul metroului. Dacă prețurile nu se vor actualiza, riscul este ca și licitațiile pentru centură să fie ratate. Dar să sperăm că nu se va întâmpla asta.

Centura metropolitană are un traseu de 42 km, drumuri de legătură de 32 km, 26 km de bretele și noduri, plus 35 km de piste de bicicletă. Va avea cinci tuneluri în patru zone, deoarece pe drumul de legătură Baciu – Florești va exista o porțiune unde se vor realiza tunele separate pe cele două sensuri.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.