Centrul medical ultramodern, cu subsol, parter și două etaje + lift, propus pe 2.000 mp, a fost respins. Problema: numărul locurilor de parcare

Proiectul unui centru medical multifuncțional ultramodern, cu subsol, parter și două etaje, propus să fie construit în localitatea Gilău a fost respins în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 16 ianuarie, de la Consiliul Județean Cluj.
1.944
de metri pătrați reprezintă suprafața totală a terenului studiat; 560 mp este suprafața construită a viitorului centru medical din Gilău.
Proiectul se află acum în faza elaborării documentației pentru un plan urbanistic de detaliu (PUD).
Centrul medical multifuncțional din Gilău urmează să fie construit pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 213, și va avea, conform proiectului, 4 cabinete de medici de familie, 5 cabinete pentru medicină de specialitate, cabinete pentru consultații, cel puțin 5 săli de tratamente și un cabinet stomatologic, deservit de o cameră de sterilizare și aparat Rx dentar cu cameră de comandă.
Membrii comisiei au obiectat că viitorul centru medical nu ar avea un număr suficient de locuri de parcare destinate personalului care ar lucra aici, dar și pacienților. Prin documentația prezentă, se propuneau 10 locuri de parcare la subsolul clădirii și 5 la sol. Proiectantul a precizat că la numărul estimat de persoane care ar urmea să lucreze la acest centru medical – aproximativ 60 -, numărul locurilor de parcare propuse ar fi suficiente.
„Ar mai fi nevoie de încă 20 de locuri de parcare”
„Funcțiunea este benefică pentru comună, dar ar trebui să luați în calcul și accesul pietonal. Plus că în zona din spatele parcelei dumneavoastră, există spații de parcare care aparțin primăriei, pe care se pot amenaja spații de parcare suplimentare. Sunt la o distanță de 40-50 de metri de parcela dumneavoastră. Și-atunci se pot amenaja aceste spații, iar oamenii pot veni pe jos de acolo până la centru. Dacă n-au unde parca, vom avea probleme cu DN-ul în această zonă. Ar mai fi nevoie de încă 20 de locuri de parcare. Discutați cu primăria, că nu cred că vor fi probleme”, a transmis arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Atât el, cât și președintele de ședință, Alin Tișe, i-au recomandat proiectantului ca în documentația modificată să existe aceste locuri de parcare din vecinătate, amplasate pe terenul primăriei, mai ales că proiectul este un obiectiv al administrației publice locale. Proiectul a fost avizat nefavorabil la recomandarea lui Alin Tișe și urmează să fie prezentat, cu modificările cerute, la o proximă ședință.
Conform documentației, terenul studiat are un acces principal din strada 1 Decembrie 1918, spre care prezintă un front stradal de 18,67 metri. Acest front beneficiază de acces auto și pietonal în incinta imobilului studiat. Pentru manevrarea și ieșirea autoturismelor de pe amplasamentul studiat se vor folosi zonele carosabile propuse în partea de nord-est a amplasamentului.
Suprafața terenului studiat este de 1.944 de metri pătrați. Suprafața construită a clădirii centrului medical multifuncțional este de 559,70 de metri pătrați.
Potrivit memoriului tehnic, terenul de amplasament are o formă poligonală aproximativ regulată și alungită cu porțiunea de la sud-vest mai amplă și liberă de construcții, adecvată pentru amplasarea clădirii propuse. În acest fel construcția propusă va fi de tipul unei „lame” care se va dezvolta în profunzimea amplasamentului de la nord-est spre sud-vest.
Prin tema de proiectare se dorește edificarea unui centru medical multifuncțional dotat cu spații pentru spitalizare de zi precum: izolator; punct de recoltare pentru analize medicale; săli de tratamente; punct de vaccinare; cabinete medici de familie; cabinete de specialitate; cabinete stomatologice; spațiu destinat aparatului Rx dentar; vestiare +
grupuri sanitare; parcări subterane.
Construcția este configurată pentru accesul și utilizarea acesteia și de către persoanele cu dizabilități locomotorii.
Clădirea cuprinde următoarele categorii de spații:
Subsol:
– 1 lift;
– 2 case de scară pentru realizare circulații pe verticală;
– 1 coridor pentru realizare circulații pe orizontală;
– 1 spațiu tehnic;
– 1 cameră deșeuri medicale temporare periculoase;
– 1 cameră deșeuri medicale temporare nepericuloase;
– 1 boxă curățenie centralizată;
– 1 parcare auto subterană pentru 10 locuri.
Parter:
– 1 lift;
– 2 case de scară pentru realizare circulații pe verticală;
– 3 coridoare pentru realizare circulații pe orizontală;
– 2 vestibule;
– 1 recepție;
– 2 zone de așteptare pacienți;
– 1 spațiu IT/ server;
– 1 boxă curățenie;
– 1 boxă deșeuri periculoase;
– 2 arhive;
– 2 vestiare + grupuri sanitare pentru personal;
– 4 grupuri sanitare pentru pacienți;
– 1 oficiu medici;
– 2 cabinete pentru consultații;
– 1 sală de tratamente;
– 1 izolator;
– 1 cameră recoltare, deservită de o magazie și un spațiu deșeuri biologice.
Etaj 1:
– 1 lift;
– 2 case de scară pentru realizare circulații pe verticală;
– 1 coridor pentru realizare circulații pe orizontală;
– 1 zonă așteptare pacienți;
– 1 spațiu IT/ server;
– 1 boxă curățenie;
– 1 boxă deșeuri periculoase;
– 3 grupuri sanitare pentru pacienți;
– 5 antecamere dintre care 4 dotate cu recepție;
– 4 cabinete medici de familie;
– 4 săli de tratamente;
– 1 sală de vaccinare.
Etaj 2:
– 1 lift;
– 2 case de scară pentru realizare circulații pe verticală;
– 1 coridor pentru realizare circulații pe orizontală;
– 1 zonă așteptare pacienți;
– 1 spațiu IT/ server;
– 1 boxă curățenie;
– 1 boxă deșeuri periculoase;
– 3 grupuri sanitare pentru pacienți;
– 5 antecamere dintre care 4 dotate cu recepție;
– 5 cabinete pentru medicină de specialitate;
– 1 sală de tratamente;
– 1 cabinet stomatologic, deservit de cameră de sterilizare și aparat Rx dentar cu cameră de comandă.
În documentația tehnică se mai arată că se vor face amenajări în incinta amplasamentului, constând în alei carosabile, trotuare si platforme pietonale precum și spații verzi amenajate. Se vor realiza rețelele de incintă precum și racordurile și branșamentele la rețelele edilitare existente în zonă.
Beneficiara investiției este administrația locală din Gilău, iar proiectantul general este biroul de arhitectură Ubuntu Proiect Instal s.r.l. cu sediul în Zalău, județul Sălaj.