Centrul de vaccinare unde nu se vor face vaccinări. „Lucrurile sunt extrem de prost gestionate”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Discuție aprinsă, joi, la Prefectură. Lucia Suciu, primarul din Chinteni, a explicat de ce nu va organiza un centru de vaccinare. În Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, s-a stabilit că centrele de vaccinare pentru populație trebuie amenajate până în 15 ianuarie.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVI este medicul militar Valeriu Gheorghiţă. În județul Cluj urmau să fie organizate 30 de centre de vaccinare în județ, care vor deservi populația de peste 65 de ani și bolnavii cronici, la Cluj-Napoca, 13, respectiv 27 în restul județului: 3 Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești, 1 Baciu.

“Gheorghiță nu are nicio treabă cu realitatea din teren. Îl invit la Chinteni”, s-a înfuriat Lucia Suciu.

UAT-urile sunt obligate să suporte toate costurile presupuse de amenajarea centrelor. Asta înseamnă spațiu, paturi, laptopuri, tablete, kituri de vaccinare, tensiometre, stetoscoape, frigidere. Mai mult, ar trebui să aducă medici, asistenți, registratori medicali, ba chiar să asigure și pază.

700.000

de lei este suma de la bugetul local pe care a calculat Lucia Suciu că ar trebui să o cheltuie Primăria Chinteni.

“Noi am invitat din decembrie o comisie de la DSP să vină să ne spună dacă sunt potrivite condițiile pe care le oferim. Nu a venit nici până astăzi. Am cerut să mi se spună în baza cărei legislații pot eu să cumpăr echipamente medicale, cum să angajez medici și asistente, având în vedere că existe reglementări care plafonează numărul de angajați. Am un singur medic de familie la Chinteni: cum poate el să supravegheze vaccinarea zi de zi, timp de șase luni; sunt pacienți care au nevoie de medici și pentru alte suferințe. Am un asistent social: cum poate el să introducă persoanele vaccinare în registrul național, zi de zi, timp de șase luni; el are și alte obligații de serviciu. Apoi, cum să atribui într-o săptămână o licitație pentru ridicarea deșeurilor medicale. Noi trebuie să suportăm vaccinarea pentru șapte comune; îi aduc aici și îi pun în pericol pe cei din Chinteni. Lucrurile sunt extrem de prost gestionate”, a spus Lucia Suciu, pentru Media9.

7

zile pe săptămână, 12 ore pe zi trebuie, conform reglementărilor naționale, să funcționeze centrele de vaccinare.

Aceasta a întrebat unde sunt tabletele de la alegeri, care puteau fi utilizate acum, în procesul de vaccinare.

“Nu știu să fi refuzat nimeni nimic. Mai sunt aspecte organizatorice și logistice de gestionat, dar se vor lămuri în curând”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.