Centrul de recuperare a adicțiilor de pe Valea Gârbăului. A fost publicat PUZ-ul pentru consultare

Autor  Ionel Lespuc   în       12 ore în urmã  

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat, spre consultare publică, planul urbanistic zonal pentru viitorul Centru Rezidențial de Recuperare din Adicții „Noi Orizonturi”, care va fi amenajat pe un teren situat în zona Valea Gârbăului. Suprafața totală a terenului este de 10.504 mp, aflat în proprietatea municipiului, având numărul cadastral 353371.

Documentația a fost realizată în luna februarie 2024, iar obiectivul propus este înregistrat în cadrul unei strategii mai largi de creare de noi spații dedicate recuperării și reintegrării persoanelor afectate de adicții. PUZ-ul vizează reglementarea funcțională și urbanistică a amplasamentului, în vederea edificării unui ansamblu independent de instituții și servicii publice.

Echipa de proiectare reunește două birouri de arhitectură:

  • Studio 82 SRL, Cluj-Napoca
  • Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură

Coordonatorul R.U.R. este arh. Mariana Michiu, iar arh. Octav Silviu Olănescu este șef de proiect.

Parametrii urbanistici propuși

  • POT maxim (Procent de ocupare a terenului): 40%
  • CUT maxim (Coeficient de utilizare a terenului): 1,2
  • Înălțime maximă admisă: 12 metri, echivalentul unui regim de înălțime D+P+2
  • Spații verzi: minimum 20% din suprafața totală a parcelei
  • Distanță minimă între clădiri: cel puțin jumătate din înălțimea celei mai înalte clădiri, dar nu mai puțin de 6 metri

 

Zona vizată este situată în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în prelungirea străzii Valea Gârbăului. Amplasamentul este învecinat cu pădurea Făget și o serie de foste terenuri agricole, iar în prezent este liber de construcții.

Arhitecții recomandă introducerea unor trotuare pe ambele sensuri ale străzii Valea Gârbăului, care în prezent este neadaptată pentru circulația pietonală.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.