Cel mai mare parc al Clujului se amenajează cu srilankezi și camerunezi. Azi îl cunoaștem pe Nadu, inginer

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     13834 Vizualizări.  

Pădurea clujenilor, parcul de 21 de hectare, momentan cel mai mare din oraș (până la amenajarea Parcului Est), va fi gata în curând. Primarul Emil Boc anunță că luna aceasta se încheie totul.

Urmează să fie verde, dar momentan nu este cazul. Iarba nu a apucat să crească înainte să dea frigul, pomișorii sunt mulți, dar deocamdată sfrijiți.

Am mers miercuri pe șantier. Se intră pe lângă bucla de la capătul liniei de tramvai, pe o stradă unde au răsărit multe case. În curând, prețul le va crește substanțial, pentru că vor pune în anunț „…chiar lângă intrarea în cel mai mare parc al Clujului”.

“Nu e gata”, spune primul om de care dau. Când își dă jos cagula, mă prind că nu este român, deși accentul nu l-a trădat. Dialogul continuă în engleză. Se prezintă Nadu și îmi spune că este din Sri Lanka. Inginer. La Pădurea clujenilor au muncit 28 de srilankezi și 22 de camerunezi. Români doar câțiva. Srilankezii recrutați sunt toți meseriași: ingineri, mecanici, tâmplari, zugravi. Nadu este de doi ani în România; a mai avut proiecte la Ocna Șugatag, Huedin, Gilău. Nu vrea să rămână la noi, îl sperie frigul. Vine de la o climă tropicală, pentru el România e ca pentru noi Alaska.

Sper să nu îi creez probleme lui Nadu. Am vizitat parcul ca simplu cetățean, nu ca jurnalist. Nu îmi dau seama dacă angajații au voie să vorbească cu presa. A fost un dialog personal, nu am cerut relații tehnice despre execuție.

Societatea care realizează proiectul este Nord Conforest s.a., specializată în amenajări de parcuri și păduri. Compania a construit baza sportivă Gheorgheni, a amenajat parcul Între Lacuri, a mai câștigat licitațiile pentru parcul IL Caragiale și Armătura. Srilankezii și camerunezii au serios de muncă și în viitor.

Valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 lei. Din această sumă, 8.644.984,54 lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 1.322.713,53 lei vor fi decontați de la bugetul național. Contractul de finanțare s-a semnat în 14 noiembrie 2019, iar termenul de finalizare este 30 decembrie 2021. 

Parcul dispune de o instalație de tip tiroliană pe un traseu de aproximativ 200 metri lungime. S-a amenajat o grădină urbană pe o suprafață de 4.517 metri pătrați, un spațiu de exploatare și experimentare care să vină în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoașterea naturii și a mediului înconjurător.

Cu cele 21 de hectare ale sale, acesta va fi cel mai mare parc al Clujului – va fi depășit doar de Parcul Est. Spre comparație, Parcul Central are doar 13 hectare.

Proiectul prevedea plantarea a 1.500 arbori cu balot, dar și a unor pomi fructiferi. S-a construit un portal mare la intrare, un punct de belvedere, pe deal, dar și o clădire administrativă, s-au instalat mobilier urban modern și podețe de lemn; iluminatul se face cu tehnologie led și există sistem de irigație pe diferite porțiuni. Parcările au parapeți, să nu scape mașina în vale.

Intervențiile propuse:

  • realizarea plantațiilor de arbori, pentru stabilizare, și a altora, cu rol decorative
  • realizarea unor alei pietruite și a uneia principale, pavată
  • realizare de poduri, podețe, punți
  • realizare de drenaje
  • realizarea clădirilor administrative
  • realizarea parcărilor
  • realizare de branșamente și racorduri la utilități
  • realizarea iluminatului
  • realizarea sistemelor video de supraveghere
  • realizare de facilități pentru persoane cu dizabilități
  • realizarea împrejmuirii terenului
  • dotarea cu bănci, coșuri de gunoi, parcări pentru biciclete, stații de încărcare biciclete și trotinete electrice, tiroliană.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.