Cel mai lung traseu de autostradă din România. Începe din centrul Transilvaniei și va avea 232 de kilometri

Autor  admin   în       1 year în urmã  

Deschiderea lotului Chețani – Câmpia Turzii de pe Autostrada Transilvania (A3), estimată pentru decembrie 2023, va permite circulația neîntreruptă pe cel mai lung traseu de autostradă din România: de la Târgu Mureș (jud. Mureș) până la Holdea (jud. Hunedoara).

Sursa video: Cristian Marius Man

232,2

de kilometri va fi lungimea totală a acestui traseu de autostradă. 

Asta înseamnă că sunt 10 kilometri în plus față de lungimea celui mai lung traseu de autostradă fără întrerupere din prezent: Nădășelu (jud. Cluj) – Holdea (jud. Hunedoara), arată datele oficiale ale CNAIR.

Dacă asocierea de constructori Strabag – Geiger Transilvania va reuși să finalizeze lotul de 16 kilometri înainte de termen, traseul pe A3 – Transilvania, A10 Turda – Sebeș și A1 Sebeș – Holdea de la Târgu Mureș la Holdea va deveni cea mai lungă rută cu autostradă fără întrerupere din țară.

Pe lotul Chețani – Câmpia Turzii, lucrările s-au reluat de la 38% execuție (la rezilierea contractului cu Straco), iar constructorul a realizat 25% din noul contract, șantierul fiind avansat, pe unele tronsoane făcându-se probele de asfalt.

CITAT:

„În șantier sunt mobilizați un număr de 650 de muncitori și 500 de utilaje. Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este prima parte a anului 2024, dar avem promisiuni din partea antreprenorului că se va putea circula pe acest tronson de la sfârșitul acestui an”.

 Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Al doilea cel mai lung traseu de autostradă fără întrerupere din prezent este, potrivit economedia.ro, pe Autostrada Soarelui – A2 și A4 Ovidiu/Agigea: aproximativ 210 kilometri.

348

de kilometri va avea traseul de autostradă de la Sibiu la Nădlac de pe A1.

Atunci când va fi gata, autostrada A1 Sibiu – Nădlac va fi cea mai lungă autostradă neîntreruptă din România și va avea 348 de kilometri. Deocamdată, se lucrează la proiectarea și execuția Lotului 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva (secțiunile E și D), cu lungime de aproximativ 10 kilometri; pentru lucrări au fost alocate 45 de luni (11 luni proiectare și 34 de luni executie).

1,83

de miliarde de lei (fără TVA) este valoarea contractului.

Contractul, finanțat prin PNRR, a fost semnat la începutul lunii octombrie a anului trecut (2022) la o valoare de 1,83 de miliarde de lei (fără TVA). Pe acest lot urmează să fie construite inclusiv două tuneluri (cu galerie dublă) în lungime totală de 2,13 km), în zona Margina-Holdea.

Conexiunea Clujului la autostradă

„Conectarea Clujului la A3 va face să nu mai fii nevoit să mergi până la Gilău, să cobori pe la Nădășelu ca să mergi după aceea spre Baia Mare sau Bistrița.

Pur și simplu ai coborât de pe autostradă la Tureni, ai urcat pe Centura Vâlcele-Apahida și mergi mai departe. Acest proiect este în faza finală de licitație, se vor anunța ofertele pentru conectarea Clujului la Autostradă acum în iulie, deci nu mai este o poveste.

Vom avea câștigător desemnat, și în 18 luni, lucrarea este gata. Finanțarea este asigurată și nu sunt puțini bani, este o sumă consistentă aici”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.

 

About