Cei mai fericiți dintre clujeni: își cumpără apartamente cu 21.000 de euro! Metrul pătrat costă 446 de euro
Aplasamentul apartamentelor: în Cluj-Napoca, mai exact în Mănăștur. Dimensiunea: acceptabilă, 47 de metri pătrați. Prețul: la “ofertă”, cam 446 de euro metrul pătrat.
Ce ziceați, că la Cluj prețurile din imobiliare sunt uriașe? Analizele imobiliare arată că am trecut de 2.500 de euro metrul pătrat? Ia uite: zece cetățeni sunt pe cale să își cumpere apartamente cu 20.000-21.000 de euro. Banii se plătesc pe loc sau în rate întinse pe 15-25 de ani.
Știu că vreți și voi. Acum e partea cu “dar…” Dar oferta este valabilă pentru locuitorii blocului ANL de pe strada Tășnad, numărul 10, care au cerut în scris acest lucru. Consiliul Local va aproba joi vânzarea apartamentelor către chiriași.
Legea este 152/1998, cu modificările din OUG nr. 55/2021, spune așa: „Valoarea de vânzare reprezintă valoarea de investiţie a construcţiei, diminuată cu contravaloarea sumelor rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculate în funcţie de durata normal de funcţionare a clădirii, reţinută de autorităţile administraţiei publice locale (…) şi virată către A.N.L. conform prevederilor art. 8 alin. (13) şi actualizată cu rata inflaţiei în scopul vânzării locuinţelor de tip ANL”.
Deci statul vinde la prețul investiției, actualizat cu rata inflației; sigur că, după cinci ani, cei care au cumpărat apartamentele cu 450 de euro pot să le vândă cu 2.000 de euro metrul pătrat. La prețul pieței, acele apartamente vor valora către 100.000 de euro.
Legea prevede interdicţia de înstrăinare a locuinţei prin acte între vii pe o perioadă de cinci ani de la data dobândirii.
Chiriașii au dreptul să își cumpăre locuințele doar dacă au venituri duble în comparație cu salariul mediu net, calculat de Institutul Național de Statistică. Adică doar dacă o duc regește, 9.200 de lei net pe lună (salariul mediu net în 2023 a fost 4.600), altfel nu își poți permite chirie sau rate. 🙂
Ar proceda un privat așa? Firește că nu. Dar statul ăsta care se plânge că nu are bani și ne impozitează aerul pe care îl respirăm, poate, de ce nu? Și încă ceva: oamenii aceștia locuiesc în acele blocuri de mai bine de zece ani, și-au făcut un rost în viață. În loc ca statul să le vândă apartamentele, nu mai bine le dădea altor tineri la început de drum? Sau unor sărmani fără casă, în risc de marginalizare, că sunt cu sutele în Cluj? Sunt întrebări retorice, statul și Consiliul Local știu mai bine cum să gestioneze lucrurile.