Ce vrem să facem cu casa lui Matei Corvin? Planuri cu Emil Boc și Cseke Attila
Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi despre restaurarea Casei Matei. Primăria deține 6% din clădire, iar restul aparține Universității de Artă și Design. “Dorim să restaurăm clădirea, dar UAD – o universitate de mare tradiție – rămâne proprietar”, a spus Boc, la Realitatea FM.
Ați fost vreodată la o casă memorială din Occident? Să zicem la una dintre cele două unde a trăit Mozart, la Salzburg? Dacă nu ai ști că este muzeu, ai crede că încă îl mai găsești pe micul Amadeus la pian. Casa Matei ar trebui gândită la fel, pentru a atrage turiști; ea are însă multe săli de cursuri și nu se va putea transforma în altceva, pentru că universitatea nu deține alte spații pentru studenți. Reprezentanții UAD au cerut Primăriei o clădire la schimb, dar li s-a transmis că nu se poate.
În luna mai, la Cluj a venit ministrul Dezvoltării Regionale, Cseke Attila, care a vizitat Casa Matei și a promis că sprijină finanțarea restaurării prin Compania Națională de Investiții. A fost însoțit și de Olah Emese, viceprimărița Clujului. CNI a trimis formularele pentru solicitarea de finanțare către UAD, dar nu pe linia dedicată universităților, ci pe a obiectivelor de interes public cu acces nelimitat. Universitatea nu a fost însă de acord, cum să fie acces public nelimitat pe timpul cursurilor?, și lucrurile au rămas în aer.
Ar trebui să avem o Casă Matei precum Casa Mozart? Categoric, ar putea deveni un obiectiv turistic important, într-un oraș cu prea puține obiective turistice. Vom avea o Casă Matei precum Casa Mozart? Asta doar dacă UAD va primi o clădire unde să poată ține cursuri. Altfel, restaurată sau nu, va rămâne ceea ce este astăzi.