Ce spune rectorul UBB despre orașul fără automobile, închipuit de Emil Boc. „Am locuit în New York și nu am avut mașină”

Rectorul UBB Cluj-Napoca a fost întrebat, într-o emisiune radio, de ce clujenii nu vor să-și lase mașinile acasă și să vină la serviciu cu mijloacele de transport în comun.
Prof. univ. dr. Daniel David a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9.
„Primăria îi roagă pe clujeni să-și lase mașinile acasă, pentru că nu mai încap în oraș. Dar lumea este revoltată și vrea să circule cu propriile mașini, să meargă cu mașina până la magazinul din colț, la serviciu sau la distracție. Vă întreb: ce anume îi mână pe oameni să fie atât de rezistenți, de rezilienți, de a nu-și părăsi mașinile, odată ce la nivel mondial există politici ori strategii care se referă la acest lucru?”, a fost întrebat profesorul Daniel David.
„Eu am locuit între 1998 și 2004 în New York mai mult decât în Cluj. Și anual merg în New York o lună, două, exceptând perioada în care a fost pandemie. Niciodată n-am avut mașină. Și nu mi-am cumpărat mașină.
În Cluj, însă, nu mă pot vedea fără mașină. Și m-am întrebat și eu: de ce? Și cred că un răspuns este legat de calitatea transportului. Dar foarte importantă este și predictibilitatea lui. Altfel spus, cred că lucrurile ăstea ar trebui făcute: să ne asigurăm că elementele bune care încep să apară, calitate și predictibilitate, se generalizează, iar oamenii să aibă curajul să spună că sistemul de transport în comun în Cluj este de calitate și este predictibil pe scară largă.
Și să nu fie așa: unele, da, altele, nu. Și-atunci și eu, așa cum în New York n-am avut nevoie de mașină, aș renunța la ea în Cluj. Dar trebui să am sentimentul ăsta. Pentru că studenții care locuiesc în Hașdeu n-au mașini. Majoritatea dintre ei vin pe jos la universitate pe Avram Iancu sau pe Mihail Kogălniceanu. Cei de generația mea și de profilul meu socio-economic nu renunță la mașină. Pentru mine nu e o chestie de statut (să am o mașină – n.r.), ci că trebuie să ajung la timp unde trebuie să ajung”, a declarat, la Napoca Live, rectorul UBB Cluj-Napoca, Daniel David.